• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 63.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Bamser & tøjdyr

Bamser er ikke bare noget legetøj. En Bamser imødekommer et barns dybere behov. For barnet repræsenterer det udstoppede dyr frem for alt den beroligende forælder.

Børn oplever bamser og sut tæpper, der forbinder den sikre forælder og den omgivende, ukendte verden. De samme følelser, som barnet forbinder med forælderen, forbinder det også med udstoppet dyr.

Bamser - blød sikkerhed i en hård verden

Psykologer kalder denne type Bamser et overgangsobjekt, og ligesom mange børn også beskriver deres forhold til deres udstoppede dyr. Det bliver som en bedste ven eller søskende, en trøst når du er trist og en sikkerhed, hvis du skal sove alene. Ikke underligt, at mange udstoppede dyr får deres helt egne, unikke navne.

Et udstoppet dyr

trøster og beroliger

bidrager til sikkerhed

repræsenterer forælderen

opfylder presserende og reelle behov

 

Forholdet mellem et barn og et Bamser er meget specielt. I mange tilfælde bliver det tøjdyr som et familiemedlem og næsten i live. Sådan beskriver Linda, som nu er voksen, sin eget bamser, som hun har haft med sig siden barndommen, og som fik lov til at flytte med hende hjemmefra:

"Jeg ville aldrig lade noget ske hr. Gulerod. Jeg ved, at han forstår mig. Nogle gange føles det som om han er skuffet over mig, når jeg lader ham være helt alene i min seng i en hel dag. Hvis der vises noget ubehageligt på tv, afviser jeg ham væk så han ikke kan se. Ellers kan han få mareridt. "

Din egen Bamser får ofte også sin helt egen duft. Mange børn nægter at lade deres udstoppede dyr vaske, fordi de lugter "fremmed" efter vask. Duften bidrager til sikkerhed.

Linda siger, at hendes mor altid har taget sig af og kogt, fyldt op og vasket Mr. Carrot de dage, hvor hun ikke har været hjemme. Hun håber, at hendes mor har vasket ham i hånden, fordi tanken om at se hr. Gulerod drukne i vaskemaskinen er meget ubehagelig.

Ja. Linda ved meget godt, at Mr. Carrot ikke virkelig lever, men tanken om, at han stadig "eksisterer" føles godt. Der er forskning, der tyder på, at selv voksne kan drage fordel af udstoppede dyr. De kan være beroligende for angst. Det er normalt om natten, at du ligger vågen og kan føle angst og ubehag. Ved at kramme et udstoppet dyr kan du reducere dine egne bekymringer. På denne måde bliver det som om du deler dine følelser med en anden, og stressniveauerne falder.

Udstoppede dyr giver børn sikkerhed og kan også bruges til at træne følelser og øge empati. I mange børnehaver har udstoppede dyr lov til at være sammen med børnene hele dagen og ikke kun når de sover til middag. At lege udvikler børns kognitive færdigheder. Det hjælper dem med at tænke, opdage, planlægge, løse problemer, huske, træffe beslutninger og fokusere. Læring og sprogudvikling understøttes også gennem leg. På denne måde kan et udstoppet dyr fungere som lærer.

Børn har normalt flere bamser, kaniner, dukker og sut tæpper, end de har brug for. De fleste af dem forbliver upersonlige og ender på loftet eller videresælges til trængende. Men de udstoppede dyr, som barnet skaber et bånd med, er uvurderlige.

Hvad der gør et tøjdyr specielt for barnet er ikke altid let at vide. Nogle gange er det dog ikke bare en bamse, der er nok. Der er utallige forskellige karakterer i børns serier og animerede film. En af disse kan vække drømmen om en helt egen "vred fugl". I dag er der en overflod af perifert udstyr, merchandise, der opfylder disse specifikke behov.

Måske ser barnet sig selv i rollen som helt, og måske er det netop, hvad han skal føle lige der og da? Når livet omkring dig føles usikkert og uforudsigeligt, kan den lille selvtillid øges ved hjælp af en udstoppet helt. Nogen at se op til, nogen at dele deres følelser med. Måske endda nogen, der beskytter, som en amulet. Gennem merchandise finder du ofte nogen at identificere sig med. En du kender dig selv i.

Det tøjdyr kan også blive barnets egen baby, en person, som han selv beskytter og tager sig af. Ømhed og nærhed er essentielle menneskelige behov. Hvis den sikre omfavnelse ikke er tilgængelig for barnet til enhver tid, kan det lære at berolige sig selv ved at passe på sin Bamser .

En bamser kan også bruges til at tale om følelser derhjemme. Det kan være som en tolk, den der fortæller hvordan mor og far har det, hvordan søskende har det og hvordan barnet selv oplever sine følelser. Det kan bidrage til øget forståelse og medfølelse mellem familiemedlemmer.

Som forælder ønsker du det bedste for dit barn. Du vil have det til at føle sig godt og få succes i livet. Nogle gange er det dog godt at stoppe og stille dig selv spørgsmålet: Hvad er de værdier, jeg faktisk lærer mine børn? Hvilke følelser tillader jeg mine børn at føle? Er det okay at være trist og trængende, eller skal du altid være glad, stærk og god? Tillader jeg mig selv at føle alle følelserne, eller er der noget, jeg skubber væk? De følelser, som forældre ikke viser, mærkes normalt alligevel. De findes i atmosfæren, i kropssproget, blikket, i de givne suk og stemme. Det er muligt at bedrage sig selv, men det er ikke muligt at bedrage et barn, når det kommer til autentiske følelser.

Hvis du formidler åbenhed over for dit barn, har du heller ingen grund til at skjule dine egne følelser, uanset om du er skuffet eller trist. Det må være okay at vise dine følelser, så længe du tager ansvar for dem?

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn