• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 63.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Ghostbusters

Ghostbusters er en amerikansk overnaturlig komediefilm fra 1984 instrueret af Ivan Reitman og skrevet af Dan Aykroyd og Harold Ramis. Det spiller Bill Murray, Aykroyd og Ramis som Peter Venkman, Ray Stantz og Egon Spengler, en trio af excentriske parapsykologer, der starter et spøgelsesfangende firma i New York City.

Filmen spiller også Sigourney Weaver og Rick Moranis, og Annie Potts, William Atherton og Ernie Hudson har biroller.

Baseret på sin egen fascination af spiritualitet tænkte Aykroyd Ghostbusters som et projekt for sig selv og John Belushi. Hovedpersonerne ville rejse gennem tid og rum for at bekæmpe en række dæmoniske og overnaturlige trusler. Efter Belushis død og med Aykroyds koncept betragtet som økonomisk upraktisk, blev han parret med Ramis for at omskrive manuskriptet for at sætte det i New York City og gøre det mere realistisk. Ghostbusters var den første komediefilm, der brugte dyre specialeffekter. Der var bekymring over det budget, det ville kræve, og ringe tro på dets potentiale for biografsucces. Med et budget på ca. $ 25-30 millioner fandt optagelserne sted mellem oktober 1983 og januar 1984 på placering i New York City og Los Angeles og på scener i Burbank Studios, Los Angeles. Konkurrence om specialeffektstudier blandt forskellige film udviklet på det tidspunkt betød, at en del af budgettet blev brugt til at grundlægge et nyt studie under Richard Edlund. Han brugte en kombination af praktiske effekter, miniaturer og dukker til at levere de søde billeder.

Ghostbusters blev udgivet den 8. juni 1984 og blev hyldet af kritikere som et kulturelt fænomen. Det blev godt modtaget for sin dygtige blanding af komedie, action og rædsel, og Murrays optræden blev gentagne gange rost. Filmen tjente 282,2 millioner dollars i løbet af sin første teatralske løb, hvilket gjorde den til årets næststørste indtægtsfilm og den mest indtjenende komedie nogensinde. Det var den førende film i teatrene i syv uger i træk og var en af ​​kun fire film, der tjente mere end $ 100 millioner det år. Yderligere teaterudgivelser har øget det samlede bruttobidrag til ca. $ 295,7 millioner, hvilket gør den til den mest succesrige komediefilm i 1980'erne. I 2015 valgte kongresbiblioteket det til konservering i det nationale filmregister og fandt det "kulturelt, historisk eller æstetisk vigtigt". Dens temasang, "Ghostbusters" af Ray Parker Jr., var også et nummer et hit.

Med sin indvirkning på populærkulturen og en dedikeret fan derpå, lancerede Ghostbusters succes en multimediamarkeds multimediemarkedsfranchise. Dette inkluderer den populære animerede tv-serie The Real Ghostbusters (som i sig selv skabte en mediefranchise), dens opfølgningsserie Extreme Ghostbusters, videospil, brætspil, tegneserier, tøj, musik, bøger, mad, legetøj, samleobjekter og hjemsøgte seværdigheder. Ghostbusters blev efterfulgt i 1989 af en efterfølger, Ghostbusters II, som gjorde det mindre godt økonomisk og kritisk. Gentagne forsøg på at udvikle en yderligere efterfølger var afsluttet efter Ramis død i 2014. En genstart i 2016, også kaldet Ghostbusters, blev frigivet til blandede anmeldelser og økonomisk fiasko. En anden, direkte efterfølger, Ghostbusters: Afterlife, er planlagt til frigivelse i 2021.

Peter Venkman, Raymond "Ray" Stantz og Egon Spengler er forskere ved Columbia University, der studerer det paranormale. Efter deres første møde med et spøgelse manifesteret på New York Public Library fyrer dekanen dem af og afviser troværdigheden af ​​deres forskning. Som svar opretter de "Ghostbusters", en paranormal efterforsknings- og elimineringstjeneste. De forvandler en nedlagt brandstation til et kontor, udvikler højteknologisk udstyr til at fange og indeholde spøgelser og konverterer et kombineret køretøj til en "Ectomobile" for at støtte deres forretning.

En, der ser deres tv-annonce, er en skeptisk cellist, Dana Barrett, oprindeligt afvisende, men kalder dem modvilligt efter et paranormalt møde i hendes køkken. Når hun fortæller om hændelsen, beskriver hun, at hun åbner sit køleskab og ser et væsen, der siger et enkelt ord: "Zuul." Venkman beroliger hende og bliver romantisk interesseret, mens Ray og Egon undersøger hendes påstande. Aftalen går langsomt, indtil de hyres til at fjerne et spøgelse fra Sedgewick Hotel. Der advarer Egon gruppen om aldrig at krydse energistrømmene i deres protonpakkevåben, da dette kan forårsage en katastrofal eksplosion. De fanger deres første spøgelse og deponerer det i en speciel indeslutningsenhed i brandstationen.

Snart vokser deres forretning, efterhånden som paranormal aktivitet øges i hele New York City. For at imødekomme efterspørgslen ansætter de et fjerde medlem, Winston Zeddemore. Walter Peck, inspektør for Environmental Protection Agency, mistænksom over deres aktiviteter, beder om at evaluere deres udstyr, men forlader, efter at Venkman fornærmer ham. Privat advarer Egon holdet om, at stigningen i overnaturlig aktivitet bliver farlig, og at deres udstyr risikerer at fejle under stress.

Venkman møder Dana. Han deler, at Zuul var en halvgud tilbedt som en tjener for "Gozer the Gozerian", en formskiftende gud for ødelæggelse. Han overbeviser Dana om at diskutere sin sag yderligere under middagen. Men når Dana vender hjem, bliver hun overnaturligt angrebet og besat af Zuul.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn