• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 68.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Godfather

The Godfather er en amerikansk kriminelfilm fra 1972 instrueret af Francis Ford Coppola, der var med til at skrive manuskriptet med Mario Puzo, baseret på Puzos bedst sælgende roman fra 1969 med samme navn. Filmen spiller Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden, John Marley, Richard Conte og Diane Keaton.

Det er den første del af Godfather-trilogien. Historien, der strækker sig fra 1945 til 1955, fortæller historien om familien Corleone under patriarken Vito Corleone (Brando) med fokus på transformation af en af ​​hans sønner, Michael Corleone (Pacino), fra en tilbageholdende familiepraktiserende til en hensynsløs mafia chef.

Paramount Pictures erhvervede rettighederne til romanen til en pris på $ 80.000, før den blev populær. Studieledere havde problemer med at finde en instruktør; deres første par kandidater afslog stillingen, før Coppola underskrev for at instruere filmen. De og Coppola var ikke enige om rollerne for flere karakterer, især Vito og Michael. Optagelserne fandt hovedsageligt sted omkring New York City og på Sicilien og blev afsluttet før tidsplanen. Den musikalske note blev hovedsageligt komponeret af Nino Rota, med yderligere dele af Carmine Coppola.

Godfather havde premiere på Loew's State Theatre den 14. marts 1972 og blev bredt udgivet i USA den 24. marts 1972. Det var den mest indtægtsgivende film fra 1972 og var i en periode den mest indtjenende film nogensinde lavet, med en fortjeneste mellem 246 millioner dollars og 287 millioner dollars. Filmen modtog universel ros fra kritikere og publikum med ros for forestillingerne af dens rollebesætninger, især de af Brando og Pacino, regi, manuskript, film, redigering, notering og portrættering af mafiaen. The Godfather fungerede som en katalysator for den vellykkede karriere hos Coppola, Pacino og andre relative nykommere i rollerne og besætningen. Derudover genoplivede filmen Brandos karriere, som var faldet i 1960'erne, og han fortsatte med at spille i film som Last Tango i Paris, Superman og Apocalypse Now.

Ved den 45. Academy Awards vandt filmen Oscar for bedste film, bedste skuespiller (Brando) og bedst tilpassede manuskript (for Puzo og Coppola). Derudover omfattede de andre syv Oscar-nomineringer Pacino, Caan og Duvall for bedste birolle og Coppola for bedste instruktør. Siden udgivelsen er The Godfather blevet betragtet som en af ​​de største og mest indflydelsesrige film, der nogensinde er lavet, især inden for gangstergenren. Det blev udvalgt til konservering i US National Film Registry of the Library of Congress i 1990, da det blev betragtet som "kulturelt, historisk eller æstetisk vigtigt" og rangeret som den næststørste film i amerikansk film (bag Citizen Kane) af American Film Initiate. . Det blev efterfulgt af efterfølgere The Godfather Part II (1974) og The Godfather Part III (1990).

1945, New York City, ved sin datter Connies bryllup med Carlo, Vito Corleone, lytter Don Corleone-kriminalitetsfamilien til undersøgelser. Hans yngste søn, Michael, som var marine under Anden Verdenskrig, introducerer sin kæreste, Kay Adams, til sin familie i receptionen. Johnny Fontane, en populær sanger og Vitos fadder, søger Vitos hjælp til at sikre en filmrolle; Vito sender sin klient, Tom Hagen, til Los Angeles for at overtale studieleder Jack Woltz til at give Johnny andelen. Woltz nægter, indtil han vågner i sengen med det værdifulde hingstes afskårne hoved.

Lige før jul beder narkoherren Sollozzo med støtte fra Tataglia-kriminalitetsfamilien Vito om at investere i sit lægemiddelfirma og beskyttelse gennem sine politiske forbindelser. Vito forsøger at blive involveret i en farlig ny handel, der risikerer at promovere politiske insidere. Mistænkelig sender Vito sin manager, Luca Brasi, for at spionere på dem. Brasi garrotas ihjel under sit første møde med Bruno Tattaglia og Sollozzo. Senere kidnapper Sollozzo Hagen og har siden skudt Vito ned ad gaden. Med Corleones førstefødte Sonny ansvarlig skubber Sollozzo Hagen for at overtale Sonny til at acceptere Sollozzos aftale og løslader ham derefter. Familien får fisk pakket i Brasis skudsikre vest, hvilket indikerer, at Luca "sover med fisken". Vito overlever, og på hospitalet afværger Michael endnu et forsøg på sin far. Michaels kæbe er brudt af NYPD-kaptajn McCluskey, Sollozzos uofficielle livvagt. Sonny vender tilbage med et hit på Tattaglias søn. Michael planlægger at myrde Sollozzo og McCluskey; Michael forfølger et ønske om at løse tvisten og møder dem i en restaurant i Bronx, hvor han, efter at have hentet en pistol plantet af Peter Clemenza, en Corleone capo, dræber begge mænd.

På trods af myndighedernes lukning brød de fem familier ud i åben krigsførelse, og Vito frygter for hans søns sikkerhed. Michael søger tilflugt på Sicilien, og Fredo er beskyttet af Moe Greene i Las Vegas. Sonny angriber Carlo på gaden for at misbruge Connie og truer med at dræbe ham, hvis det sker igen. Når det gør det, går Sonny hurtigere hjem til ham, men bagholdes i en motorvejsbod og myrdes voldsomt af gangstere, der bruger maskingeværer. På Sicilien mødes Michael og gifter sig med Apollonia, men en bilbombe bestemt til ham tager hendes liv.

Ødelagt af Sonnys død og indser, at Tattaglias styres af den nu dominerende donor, Barzini, forsøger Vito at afslutte feiden.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn