• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 68.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Jaws

Jaws er en amerikansk thrillerfilm fra 1975 instrueret af Steven Spielberg og baseret på Peter Benchleys 1974-roman med samme navn. I filmen angriber en vandmand, der spiser vandmænd, strandgæster i en sommerby og opfordrer politichef Martin Brody (Roy Scheider) til at jage den ved hjælp af en havbiolog (Richard Dreyfuss) og en professionel hajæger (Robert Shaw) .

Murray Hamilton spiller borgmesteren, og Lorraine Gary skildrer Brodys kone. Manuskriptet krediteres Benchley, der skrev de første kladder, og skuespilleren-forfatteren Carl Gottlieb, der skrev om manuskriptet under hovedoptagelsen.

Jaws blev for det meste skudt på stedet på Marthas Vineyard i Massachusetts og var den første store film, der blev optaget til søs og havde derfor en urolig produktion over budget og tidligere tidsplan. Fordi kunstafdelingens mekaniske hajer ofte ikke fungerede, besluttede Spielberg for det meste at foreslå hajens tilstedeværelse og brugte et ildevarslende og minimalistisk tema skabt af komponisten John Williams for at indikere dets forestående udseende. Spielberg og andre har sammenlignet denne suggestive tilgang til instruktør Alfred Hitchcock. Universal Pictures gav derefter filmen en usædvanlig bred version til et større studiebillede af over 450 skærme ledsaget af en omfattende marketingkampagne med stor vægt på tv-spots og forbundne varer.

Jaws var den prototypiske sommerfilm, betragtet som et vandløb i filmhistorien, og den vandt flere priser for sin musik og redigering. Det var den mest indtægtsgivende film indtil udgivelsen af ​​Star Wars i 1977. Begge film var afgørende for etableringen af ​​den moderne Hollywood-forretningsmodel, der stræber efter store kontanter fra action- og eventyrfilm med enkle konceptrum udgivet om sommeren i tusinder af teatre. og stærkt annonceret. Jaws blev efterfulgt af tre efterfølgere, alle med hverken Spielberg eller Benchley, og mange efterlignende thrillere. I 2001 blev det udvalgt af Library of Congress til opbevaring i USAs nationale filmregister som "kulturelt, historisk eller æstetisk vigtigt."

MCA Home Video udgav først Jaws på VHS i 1980. Til filmens 20-års jubilæum i 1995 udgav MCA Universal Home Video et nyt Collector's Edition-bånd med en retrospektiv præsentation. Denne version solgte 800.000 enheder i Nordamerika. En anden, sidste VHS-udgave, der markerede filmens 25-års jubilæum i 2000, kom med et ledsagende bånd, der indeholdt en dokumentar, slettede scener, optagelser og en trailer.

Jaws blev først udgivet på DVD i 2000 til filmens 25-års jubilæum ledsaget af en massiv reklamekampagne. Den præsenterede en 50-minutters dokumentar om filmfremstilling (en redigeret version af den præsenteret i 1995 LaserDisc-udgaven) med interviews med Spielberg, Scheider, Dreyfuss, Benchley og andre besætningsmedlemmer. Andre ekstraudstyr omfattede slettede scener, afsætningsmuligheder, trailere, produktionsbilleder og storyboards. DVD'en sendte en million eksemplarer på bare en måned. I juni 2005 blev en 30-års jubilæumsudgave af JawsFest-festivalen udgivet på Marthas Vineyard. Den nye DVD havde mange ekstra i tidligere hjemmevideoudgivelser, inklusive hele den to-timers Bouzereau-dokumentarfilm, og et tidligere utilgængeligt interview med Spielberg, der blev gennemført om kæberne i 1974. På det andet JawsFest i august 2012, Blu-ray Disc of Jaws blev frigivet med over fire ekstra timer, inklusive The Shark Is Still Working. Blu-ray-udgivelsen var en del af fejringen af ​​Universals 100-års jubilæum og debuterede som nummer fire på hitlisterne med over 362.000 solgte enheder. Filmen blev udgivet på 4K Ultra HD Blu-ray den 1. juni 2020.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn