• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 63.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Jurassic Park

Jurassic Park, senere også kendt som Jurassic World, er en amerikansk science fiction mediefranchise, der fokuserer på et katastrofalt forsøg på at skabe en forlystelsespark med klonede dinosaurer. Det begyndte i 1990, da Universal Pictures og Amblin Entertainment købte rettighederne til romanen af ​​Michael Crichton, før den blev offentliggjort.

Bogen lykkedes, ligesom Steven Spielbergs filmatisering fra 1993. Filmen modtog en teatralsk 3D-udgivelse i 2013 og blev i 2018 udvalgt til konservering i United States National Film Registry af Library of Congress som "kulturelt, historisk eller æstetisk signifikant".

En efterfølgerroman, The Lost World, blev udgivet i 1995 efterfulgt af en filmtilpasning i 1997. Efterfølgende film i serien, inklusive Jurassic Park III (2001), er ikke baseret på romanerne. Mange videospil og tegneserier baseret på franchisen er blevet oprettet siden filmen fra 1993 blev frigivet, og flere vandture er blevet åbnet i forskellige Universal-temaparker. Fra 2000 havde franchisen genereret $ 5 milliarder i omsætning, hvilket gjorde det til en af ​​de mest lukrative mediefranchises nogensinde.

Den fjerde film, Jurassic World, var oprindeligt planlagt til at blive udgivet i 2005, men blev forsinket flere gange og endelig udgivet i juni 2015. Den blev den første film, der brutto over 500 millioner dollars på verdensplan under sin åbningsweekend, med en brutto på over 1,6 mia. $ ... gennem sin teatralitet, hvilket gør den til den tredje mest lukrative film af sin tid. Det var også den næststørste indtægtsfilm i 2015. Justeret for monetær inflation er Jurassic World den næststørstbringende film i franchisen efter Jurassic Park. Siden filmens frigivelse har franchisen fortsat brugt navnet Jurassic World.

En femte film, Jurassic World: Fallen Kingdom, blev udgivet i juni 2018. Filmen tjente over 1,3 milliarder dollars på verdensplan, hvilket gør den til den tredje milliard dollar Jurassic-film. Det er den tredje mest indtjenende film i 2018 og den 13. mest indtjenende film nogensinde. En sjette film med titlen Jurassic World: Dominion er planlagt til udgivelse den 10. juni 2022. Lego har produceret flere animerede projekter baseret på Jurassic World-filmene, herunder en miniserie udgivet i 2019. DreamWorks Animation udgav også en animeret serie Jurassic World Camp Kridt, 18. september 2020.

John Hammond (Richard Attenborough) er ejer af Jurassic Park, en forlystelsespark beliggende på Isla Nublar. Når en hændelse med en velociraptor fører til en medarbejders død, ansætter Hammond tre specialister til at logge ud af parken for at berolige investorer. Specialisterne, paleontologen Alan Grant (Sam Neill), paleobotanisten Ellie Sattler (Laura Dern) og kaosteoretikeren Ian Malcolm (Jeff Goldblum) er overraskede over at se øparkens hovedattraktion er levende, åndende dinosaurer, skabt med en blanding af fossiliseret DNA og genetisk krydsning / kloning. Når hovedprogrammerer Dennis Nedry (Wayne Knight) lukker parkens magt til at snige sig ud med prøver af dinosaurieembryoner for at sælge til en konkurrent i virksomheden, bryder dinosaurerne sig fri, og de overlevende er tvunget til at finde en måde at tænde for strømmen igen og gøre den lever. Filmen spiller også Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Ariana Richards, Joseph Mazzello og Samuel L. Jackson.

Spielberg citerede Godzilla som inspiration for Jurassic Park, især Godzilla, King of the Monsters! (1956), som han voksede op med at se. Under produktionen beskrev Spielberg Godzilla som "den mest mesterlige af alle dinosaurfilmene, fordi det fik dig til at tro, at det virkelig skete."

Jurassic Park betragtes som et vartegn i brugen af ​​computergenererede billeder og modtog positive anmeldelser fra kritikere, der roste effekterne, selvom reaktioner på andre dele af billedet, såsom karakterudvikling, var blandede. Under frigivelsen tjente filmen mere end 914 millioner dollars på verdensplan, blev den hidtil mest succesrige film (overgået ET Extra Terrestrial og overgået 4 år senere af Titanic) og er i øjeblikket den 17. mest indtjenende spillefilm. (I med hensyn til inflation er det den 20. mest indtægtsgivende film i Nordamerika). Det er den mest økonomisk succesrige film for NBCUniversal og Steven Spielberg.

Jurassic Park havde to genudgivelser: den første den 23. september 2011 i Storbritannien og den anden, hvor den blev konverteret til 3D den 5. april 2013 til 20 års jubilæum, hvilket resulterede i, at filmen passerede $ 1 milliard på verdensplan.

Inden The Lost World blev offentliggjort, var en filmatisering allerede i præproduktion med frigivelsen i maj 1997. Filmen blev en kommerciel succes og slog mange billetkontorrekorder, da den blev frigivet. Filmen havde blandede anmeldelser, svarende til sin forgænger med hensyn til karakterisering. Ligesom den første film foretog The Lost World: Jurassic Park en række ændringer i handlingen og figurerne fra bogen, der erstattede virksomhedens rivaler med en intern magtkamp og ændrede roller eller karakteriseringer af flere hovedpersoner.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn