• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 68.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Nightmare before christmas

The Nightmare Before Christmas (også kendt som Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) er en amerikansk stop-motion animeret musikalsk mørk fantasifilm fra 1993 instrueret af Henry Selick og produceret og udtænkt af Tim Burton. Den fortæller historien om Jack Skellington, kongen af ​​"Halloween Town", der snubler gennem en portal til "Christmas Town" og bliver besat af at fejre ferien.

Danny Elfman skrev sangene og noterede sig og leverede Jacks sangstemme. Hovedrollen inkluderer også Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Ken Page, Paul Reubens, Glenn Shadix og Ed Ivory.

The Nightmare Before Christmas har sin oprindelse i et digt skrevet af Burton i 1982, mens han arbejdede som animator hos Walt Disney Productions. Med Vincents succes samme år begyndte Burton at overveje at udvikle The Nightmare Before Christmas som enten en kortfilm eller en 30-minutters tv-special til ingen nytte. I årenes løb vendte Burtons tanker regelmæssigt tilbage til projektet, og i 1990 indgik han en udviklingsaftale med Walt Disney Studios. Produktionen begyndte i juli 1991 i San Francisco; Disney udgav filmen gennem Touchstone Pictures, fordi studiet mente, at filmen ville være "for mørk og skræmmende for børnene".

Filmen var både kritisk og økonomisk vellykket og tjente 89,1 millioner dollars siden dens første udgivelse og fik en kultfølelse. Det blev nomineret til en Oscar for bedste visuelle effekter, en første for en animeret film. Filmen er siden blevet genudgivet af Walt Disney Pictures og genudgivet årligt i Disney Digital 3-D fra 2006 til 2009, hvilket gør det til den første stop-motion animerede funktion, der er fuldstændig konverteret til 3D.

Halloween Town er en fantasiverden fyldt med forskellige monstre og overnaturlige væsener forbundet med ferien. Jack Skellington, "Pumpkin King" og leder af byen, leder dem til at arrangere de årlige Halloween-festligheder. Privat er Jack imidlertid blevet træt af den samme rutine år efter år og ønsker noget nyt. Går i skoven morgenen efter Halloween snubler han over syv træer, der indeholder døre, der fører til byer, der repræsenterer forskellige helligdage, og åbner en portal til julestaden. Forbløffet over den ukendte ferie vender Jack tilbage til Halloween Town for at vise beboerne hans resultater, men de forstår ikke idéen om jul og sammenligner alt med deres ideer om Halloween, selvom de vedrører karakteren af ​​en juleby; en rød hummerlignende konge, der flyver om natten ved navn "Sandy Claws". Jack samler sig i sit tårn for at studere jul og finde en måde at rationelt forklare det på, men kan ikke. Han beslutter i sidste ende, at det er uretfærdigt for julestaden alene at nyde ferien og meddeler, at han og indbyggerne i Halloween Town vil overtage julen i år.

Jack tildeler borgerne i Halloween Town-job med juletemaer, herunder sang af sange, fremstilling af gaver og opbygning af en slæde trukket af skeletter. Sally, en smuk kludedukkekvinde, der i hemmelighed er forelsket i Jack, oplever en vision om, at deres bestræbelser ender i katastrofe, men Jack afviser dette og tildeler hende opgaven med at sy ham en rød frakke til at bære. Han opfordrer også Lock, Shock and Barrel, en trio af ondskabsfulde trick-or-treat børn, til at bortføre julemanden og bringe ham tilbage til Halloween Town. Jack fortæller julemanden, at han vil tage julen med til verden i hans sted i år. Jack beordrer trioen til at holde julemanden sikker, men børnene afleverer i stedet julemanden til Oogie Boogie, en spilleafhængig skurk, der planlægger at spille et spil med julemands liv på spil. Sally forsøger at redde julemanden, så han kan stoppe Jack, men Oogie fanger hende også.

Jack rejser for at levere gaver til verden, men gaver i Halloween-stil skræmmer og angriber folket. Mens medierne sender en radiomeddelelse om Santa cheater, tager militæret handling og skyder Jack ned og får ham til at styrte ned på en kirkegård. Mens de ødelagte indbyggere i Halloween Town mener, at han er blevet sprængt og dræbt, har Jack overlevet, og mens han beklager katastrofen, han forårsagede ved jul, finder han, at han alligevel nød oplevelsen af ​​at skræmme børnene og genoptage sin kærlighed til Halloween. Men først indser han, at han skal tage skridt til at rette sit rod. Jack vender tilbage til Halloween Town og finder Oogies lager. Oogie forsøger at dræbe Jack, men Jack river tråden, der holder hans stofform sammen, og afslører en massiv bunke bugs, der falder i Oogies gryde og tilsyneladende dræber ham. Jack undskylder julemanden for hans handlinger og julemanden, mens han stadig er vred på Jack for at ødelægge julen og ikke lytte til Sallys advarsler, forsikrer ham om, at han kan ordne tingene og vender tilbage til julebyen.

Når julemanden erstatter Halloween-gaven med ægte, fejrer byboerne i Halloween Town Jacks overlevelse og vender tilbage. Julemanden besøger derefter Halloween Town og giver dem et snefald for beboerne at lege med, hvilket på en måde opfylder Jacks originale drøm. Mens han flyver væk, råber julemanden: "God Halloween!" og Jack svarer ved at råbe: "Glædelig jul!". På kirkegården erklærer Jack og Sally deres kærlighed til hinanden.

Selick og hans team af animatorer begyndte produktionen i juli 1991 i San Francisco, Californien med et besætning på over 120 arbejdere og brugte 20 lydtrin til filmoptagelse.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn