• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 63.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Saw

Saw er en amerikansk horror-franchise oprettet af James Wan og Leigh Whannell. Den består af ni spillefilm og yderligere medier. Franchisen drejer sig hovedsageligt om John Kramer, også kaldet "Jigsaw Killer" eller blot "Jigsaw".

Han blev kort introduceret i Saw og udviklet mere detaljeret i Saw II og de efterfølgende film. I stedet for at dræbe sine ofre direkte, fælder Kramer dem i situationer, han kalder "tests" eller "spil" for at teste deres vilje til at leve gennem fysisk eller mental tortur og mener, at hvis de overlever, vil de blive "rehabiliteret". På trods af at Kramer blev myrdet i Saw III, fortsætter filmene med at fokusere på den postume indflydelse fra Jigsaw Killer og hans lærlinge ved at udforske hans karakter gennem flashbacks.

I 2003 lavede Wan og Whannell en kortfilm for at hjælpe med at oprette et potentielt spillefilmkoncept. Deres tonehøjde blev i sidste ende vellykket, og i 2004 debuterede den første del på Sundance Film Festival. Filmen blev teatralsk udgivet i oktober af Lionsgate. Den første af mange efterfølgere fik straks grønt lys efter filmens ekstremt vellykkede åbningsweekend. Fem instruktører har arbejdet med serien: Wan, Darren Lynn Bousman, David Hackl, Kevin Greutert og The Spierig Brothers, mens Whannell, Bousman, Patrick Melton, Marcus Dunstan, Josh Stolberg og Peter Goldfinger skrev manuskriptet til separate film i serien. Hver film blev derefter udgivet hver oktober, fredagen før Halloween, mellem 2004 og 2010. Begge skabere forblev med franchisen som udøvende producenter.

Den 22. juli 2010 bekræftede franchiseproducenten Mark Burg, at den syvende film, Saw 3D, er den sidste del af serien. I 2012 udtrykte Lionsgate angiveligt interesse for at fortsætte franchisen med en genstart. I november 2013 blev det rapporteret, at de aktivt udviklede en efterfølger. En ottende film, Jigsaw, blev til sidst udgivet i oktober 2017. I 2019 blev en niende film, Spiral, annonceret med komiker og skuespiller Chris Rock bundet til stjernen, produceret og co-skrivende.

Franchisen tjente mere end 1 mia. $ Fra billetsalg og detailhandel indtil 2009, og filmene har samlet tjent over 976 mio. $ På det globale billetkontor siden 2018. Filmserien som helhed er for det meste blandet med negative anmeldelser fra kritikere, men har været en økonomisk succes i billetkontoret og er en af ​​de mest lukrative horrorfilm-franchise nogensinde. Mens filmene er blevet klassificeret som torturporno af nogle kritikere, er skaberne af Saw ikke enige i dette udtryk.

Flashbacks fra Saw IV afslører seriens rødder og præsenterer John Kramer som en succesrig civilingeniør og hengiven mand til sin kone Jill Tuck, der åbnede en rehabiliteringsklinik for stofmisbrugere. Jill mistede sit ufødte barn, Gideon, på grund af utilsigtet handling fra en stofmisbruger ved navn Cecil, der flygtede fra stedet. Saw VI afslørede senere, at en anden stofmisbruger, Amanda Young, også havde en utilsigtet rolle i Gideons død. John sørgede over tabet af sit barn og distancerede sig fra sine venner og hans kone.

John og Jill drev til sidst fra hinanden og blev skilt. Efter denne hændelse blev John fanget i sin egen selvtilfredshed, indtil han blev diagnosticeret med ubrugelig kræft. Ekstremt bitter over hans spildte liv og tabet af sin ufødte søn begyndte John at observere andres liv og blev endnu mere deprimeret, da han så dem omkring ham spilde den gave, som han netop var blevet nægtet. John gik til en mand ved navn William Easton for at få penge til kræftbehandling, men blev nægtet. En gennemgang af Saw II viser, at John, efter at have overlevet et selvmordsforsøg, der kørte sin bil fra en klippe, blev "genfødt" og nærede tanken om, at den eneste måde for nogen at ændre sig på var at ændre sig selv. I Saw IV-flashbacks designede han den første fælde og test for Cecil og besluttede at bruge resten af ​​sin eksistens til at designe flere af disse "tests" eller "spil" som en form for "øjeblikkelig rehabilitering", der ville ændre verden , "en person ad gangen". John fik snart tilnavnet "The Jigsaw Killer" (eller "Jigsaw"), fordi han fjernede et puslespilformet stykke kød fra dem, der ikke undslap hans fælder. John erklærede, at dette navn blev givet til ham af medierne, og at det skårne stykke kød var beregnet til at repræsentere, at disse ofre hver manglede noget - det han kaldte et "overlevelsesinstinkt".

Få af Jigsaw's ofre kan overleve hans brutale mekaniske fælder, som ofte er ironisk symbolsk repræsentation af problemerne i offerets liv og kræver, at de gennemgår svær fysisk og / eller mental tortur for at flygte.

Jigsaw viser Johns første store spil, der involverer flere mennesker, alle mordere, enten bevidst eller utilsigtet. Spillet efterlader dem alle døde bortset fra Logan Nelson, som ved et uheld bemærkede Johns røntgenbilleder og fik hans kræft til at blive udiagnosticeret, indtil det er for sent. Efter at have skiftet redder John Logan, som havde begået en ærlig fejl, og rekrutterer ham som sin første lærling.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn