• Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 69.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Skønheden og udyret

Skønheden og udyret er en amerikansk animeret musikalsk romantisk fantasy-film fra 1991 produceret af Walt Disney Feature Animation og udgivet af Walt Disney Pictures. Den 30. Disney-animerede spillefilm og den tredje, der blev udgivet under Disney-renæssancen, er baseret på den franske saga med samme navn fra 1756 af Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, der kun blev krediteret i den franske dubbing og ideer fra den franske film fra 1946 med samme navn instrueret af Jean Cocteau. Skønheden og udyret fokuserer på forholdet mellem Beast (stemme lavet af Robby Benson), en prins, der magisk bliver til et monster og hans tjener til et husstandsobjekt som straf for sin arrogance og Belle (Paige O'Haras stemme) en ung kvinde som ham fængslet i hans slot. For at bryde forbandelsen skal udyret lære at elske Belle og tjene sin kærlighed til gengæld, inden det sidste kronblad falder fra en fortryllet rose, ellers forbliver udyret et monster for evigt. Filmen indeholder også stemmerne fra Richard White, Jerry Orbach, David Ogden Stiers og Angela Lansbury.

 

Walt Disney forsøgte først at tilpasse Skønheden og udyret til en animeret film i 1930'erne og 1950'erne, men det lykkedes ikke. Efter succesen med The Little Mermaid (1989) besluttede Walt Disney Pictures at tilpasse sagaen, som Richard Purdum oprindeligt blev opfattet som en ikke-musikalsk. Disneys formand Jeffrey Katzenberg afviste til sidst Purdums idé og beordrede filmen til at ligne den lille havfrue i stedet. Filmen blev instrueret af Gary Trousdale og Kirk Wise i deres regiedebut med et manuskript af Linda Woolvertons historie først krediteret Roger Allers. Tekstforfatter Howard Ashman og komponist Alan Menken skrev filmens sange. Ashman, der også fungerede som filmens udøvende producent, døde af AIDS-relaterede komplikationer seks måneder før filmens frigivelse, og filmen er således dedikeret til hans hukommelse.

 

Skønheden og udyret havde premiere som en ufærdig film på New York Film Festival den 29. september 1991 efterfulgt af dens teatralske frigivelse som en færdig film på El Capitan Theatre den 13. november. Filmen tjente 425 millioner dollars på det verdensomspændende billetkontor med et budget på 25 millioner dollars og blev bredt kritiseret for sin romantiske historie, animation (især balsalsscenen), karakterer og musikalske numre. Skønheden og udyret vandt Golden Globe Award for bedste film - musikalsk eller komedie, den første animerede film, der nogensinde har vundet den kategori. Det var også den første animerede film, der blev nomineret til en Oscar for bedste film ved 64. Oscar, hvor den vandt en Oscar for bedste originale score og bedste originale sang for titelsangen og modtog yderligere nomineringer for den bedste originale sang og bedste lyd . I april 1994 blev Skønheden og udyret Disneys første animerede film tilpasset en Broadway-musical. Filmens succes skabte tre efterfølgere direkte til video: Skønheden og udyret: The Enchanted Christmas (1997) og Skønheden og udyret: Belle's Magical World (1998) og Belle's Tales of Friendship (1999), som alle finder sted før originalen . Dette blev efterfulgt af en spin-off tv-serie, Sing Me a Story with Belle.

 

En IMAX-version af filmen blev udgivet i 2002 og omfattede "Human Again", en ny fem minutters musikalsekvens, der tidligere var inkluderet i musicalen fra 1994. Samme år blev filmen valgt til konservering i National Film Registry af Library of Congress for at være "kulturelt, historisk eller æstetisk signifikant". Efter succesen med 3D-genudgivelsen af ​​The Lion King blev filmen udgivet i 3D i 2012. En live-action-tilpasning af filmen instrueret af Bill Condon blev udgivet den 17. marts 2017.

 

Den 30. oktober 1992 frigav Walt Disney Home Video (i øjeblikket kendt som Walt Disney Studios Home Entertainment) filmen til VHS og LaserDisc i USA og Canada som en del af Walt Disney Classics-serien og senere satte den på et moratorium den april 30. 1993. det findes ikke i Walt Disney Masterpiece Collection. Denne version indeholder en mindre redigering af filmen: kranier vist i Gastons studerende på to billeder under hans klimaks til sin død blev fjernet til den originale videoversion. Ingen sådan redigering blev udført til senere udgaver af filmen. "Work-in-progress" -versionen, der blev vist på New York Film Festival, blev også udgivet på VHS og LaserDisc lige nu. den nævnte version var imidlertid den eneste tilgængelige i det senere format indtil efteråret 1993, hvor den færdige teaterversion blev frigivet. Denne foranstaltning havde til formål at reducere truslen om, at videopirater fremstiller kopier af LaserDisc (som ikke er kopibeskyttet) og sælger dem på internationale markeder, hvor filmen endnu ikke var tilgængelig til hjemmefrigivelse. I 1993 blev filmen også udgivet på hjemmevideo i forskellige lande, herunder Storbritannien den 20. september samme år.

 

Skønheden og udyret: Special Edition, som den forbedrede version af filmen blev udgivet i IMAX / stort format kaldet, blev udgivet på to diske "Platinum Edition" DVD og VHS den 8. oktober 2002. DVD-sættet har tre versioner af filmen: den udvidede IMAX Special Edition med "Human Again" sekvensen tilføjet, den originale teaterversion og New York Film Festival "work-in-progress" version.

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn