• Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 69.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Star Trek

Star Trek er en amerikansk mediefranchise, der kommer fra 1960'ernes science fiction tv-serie Star Trek, oprettet af Gene Roddenberry. Denne serie, nu ofte kendt som "The Original Series", debuterede den 8. september 1966 og blev sendt i tre sæsoner på NBC.

Det fulgte rejsen med USS Enterprise, et rumfartøj bygget af United Federation of Planets i det 23. århundrede, på en mission "for at udforske mærkelige nye verdener, for at søge nyt liv og nye civilisationer, for at gå dristigt, hvor ingen mennesker er gået før ". Da Roddenberry skabte Star Trek, blev han inspireret af C. S. Foresters Horatio Hornblower-romaner, Jonathan Swifts Gulliver's Travels og tv-veste som Wagon Train.

Star Trek-kanonen inkluderer den originale serie, ni spin-off tv-serier og en filmfranchise; yderligere tilpasninger er også tilgængelige i flere medier. Efter at den oprindelige serie sluttede, fortsatte karakterernes eventyr i 22-episoden Star Trek: The Animated Series og seks spillefilm. En tv-vækkelse, der begyndte i 1980'erne, så tre efterfølgere og en prequel: Star Trek: The Next Generation, der fulgte besætningen på et nyt Enterprise-rumskib et århundrede efter den originale serie; Star Trek: Deep Space Nine og Star Trek: Voyager, i samme æra som Next Generation; og Enterprise, før den oprindelige serie af tidlige menneskelige interstellare rejser. Next Generation-holdets eventyr fortsatte i yderligere fire spillefilm. I 2009 blev filmfranchisen genstartet og skabte en alternativ kontinuitet kaldet Kelvin Timeline; tre film er blevet optaget i denne kontinuitet. Den seneste Star Trek TV-genoplivning, der begynder i 2017, inkluderer Star Trek-serien: Discovery, Picard, Short Treks og Lower Decks, der streames udelukkende på digitale platforme. Mindst to tv-serier mere er under udvikling: Star Trek: Strange New Worlds og Star Trek: Prodigy.

Star Trek har været et kultfænomen i årtier. Fans af franchisen kaldes "Trekkies" eller "Trekkers". Franchisen spænder over en bred vifte af spin-offs inklusive spil, figurer, romaner, legetøj og tegneserier. Fra 1998 til 2008 var der en Star Trek-tema attraktion i Las Vegas. Mindst to museumsudstillinger med rekvisitter rejser rundt i verden. Det konstruerede sprog Klingon blev oprettet til franchisen. Flere parodier er lavet af Star Trek. Derudover har seerne produceret flere fanproduktioner. Fra december 1998 havde franchisen genereret 7,8 milliarder dollars i omsætning, hvilket gjorde Star Trek til en af ​​de mest lukrative mediefranchises nogensinde. Star Trek er kendt for sin kulturelle indflydelse ud over science fiction-værker. Franchisen er også kendt for sine progressive borgerrettigheder. Den originale serie omfattede en af ​​fjernsynets første multiracial rollebesætning.

Allerede i 1964 forberedte Gene Roddenberry et forslag til science fiction-serien, der skulle blive Star Trek. Selvom han offentligt markedsførte det som en vestlig i det ydre rum - et såkaldt "Wagon Train to the Stars" - fortalte han sine venner privat, at han modellerede det på Jonathan Swifts Gullivers Travels med den hensigt, at hver episode ville handle på to niveauer .: som en spændende eventyrhistorie og som en moralsk historie.

De fleste Star Trek-historier skildrer eventyrene hos mennesker og udlændinge, der tjener i Starfleet, den rumbårne humanitære og fredsbevarende armada fra United Federation of Planets. Hovedpersonerne har altruistiske værdier og skal anvende disse idealer på vanskelige dilemmaer.

Mange af Star Trek-konflikter og politiske dimensioner er allegorier om nutidig kulturel virkelighed. Den originale serie behandlede spørgsmål fra 1960'erne, ligesom senere spin-offs har adresseret spørgsmål fra deres respektive årtier. Spørgsmål afbildet i de forskellige serier inkluderer krig og fred, værdien af ​​personlig loyalitet, autoritarisme, imperialisme, klassekrig, økonomi, racisme, religion, menneskerettigheder, sexisme, feminisme og teknologiens rolle. Roddenberry sagde: "[Ved at skabe] en ny verden med nye regler kunne jeg komme med udsagn om sex, religion, Vietnam, politik og interkontinentale missiler. Faktisk gjorde vi dem på Star Trek: Vi sendte beskeder og heldigvis alle sammen kom af netværket. "Hvis du talte om lilla mennesker på en fjerntliggende planet, fangede de (tv-netværket) aldrig rigtig fat. De var mere bekymrede over spaltning. De ville faktisk sende en censur ned til sættet for at måle en kvindes spaltning for at sikre, at for meget af hendes bryst ikke viste sig "

Roddenberry havde til hensigt, at showet skulle have en progressiv politisk dagsorden, der afspejler ungdomsbevægelsens nye modkultur, skønt han ikke var helt klar over netværkene om dette. Han ønskede, at Star Trek skulle vise, hvad menneskeheden kunne udvikle sig til, hvis den kunne lære af fortiden, især ved at afslutte vold. Et ekstremt eksempel er de fremmede arter kaldet vulkaner, som havde en voldelig fortid, men lærte at kontrollere deres følelser. Roddenberry gav også Star Trek en antikrigsbesked og skildrede Den Forenede Planets Føderation som en ideel, optimistisk version af De Forenede Nationer.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn