• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 68.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Star Wars

Star Wars (med tilbagevirkende kraft med titlen Star Wars: Episode IV - Et nyt håb) er en amerikansk episk rumfilm fra 1977 skrevet og instrueret af George Lucas, produceret af Lucasfilm og distribueret af 20th Century Fox.

I filmen ser vi Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker og Peter Mayhew. Det er den første del af den oprindelige Star Wars-trilogi, den første i den producerede serie og den fjerde episode af "Skywalker saga".

Lucas havde ideen til en science fiction-film i Flash Gordons vene omkring det tidspunkt, hvor han afsluttede sin første film, THX 1138 (1971) og begyndte at arbejde på en behandling efter frigivelsen af ​​American Graffiti (1973). Star Wars fokuserer på rejsen til Luke Skywalker (Hamill), der sammen med Han Solo (Ford) og den fortryllede Jedi-mester Obi-Wan Kenobi (Guinness) forsøger at befri prinsesse Leia (Fisher) fra det galaktiske imperium og Sith Lord Darth Vader (Prowse, udtrykt af Jones). Heltene prøver i liga med Rebel Alliance at ødelægge imperiets planet-ødelæggende rumstation, Death Star.

Star Wars blev udgivet i et begrænset antal teatre i USA den 25. maj 1977 og blev hurtigt et hit, hvilket førte til udvidelsen til en meget bredere udgivelse. Filmen blev rost af kritikere, især for dens banebrydende visuelle effekter. Det tjente i alt 775 millioner dollars og overgik Jaws (1975) for at blive den mest indtjenende film fra den tid, der førte til udgivelsen af ​​E.T. det udenjordiske (1982). Justeret for inflation er Star Wars den anden mest indtjenende film i Nordamerika (efter Borte med vinden) og den fjerde mest indtjenende film i verden. Det modtog ti Oscar-nomineringer (inklusive bedste film) og vandt syv. I 1989 blev det en af ​​de første 25 film valgt af U.S. Library of Congress til opbevaring i det nationale filmregister for at være "kulturelt, historisk eller æstetisk vigtigt". På det tidspunkt var det den nyeste film i registret og den eneste valgt fra 1970'erne. I 2004 blev dets soundtrack tilføjet til US National Recording Registry. I dag betragtes det som en af ​​de vigtigste film i filmens historie.

Filmen er udgivet flere gange med Lucas 'support - især med 20-års jubilæet "Special Edition" - som inkluderer mange ændringer inklusive modificerede computergenererede effekter, ændret dialog, genredigerede skud, remixede soundtracks og tilføjede scener. Filmen blev et "popkulturfænomen" og lancerede en industri med forbindelsesprodukter, herunder romaner, tegneserier, videospil, forlystelsesparkattraktioner og merchandise inklusive legetøj, spil, tøj og mange andre spin-offs. Filmens succes førte til to kritisk og kommercielt succesrige efterfølgere, The Empire Strikes Back (1980) og Return of the Jedi (1983), og senere til en prequel-trilogi, en efterfølger-trilogi, to antologifilm og forskellige spin-off tv-serier.

Mens filmen var i produktion, blev der bestilt et logo fra Dan Perri, en titelsekvensdesigner, der havde arbejdet med titlerne til film som The Exorcist (1973) og Taxi Driver (1976). Perri designede et forkortet STAR WARS-logo bestående af store hovedstæder fyldt med stjerner og skæv mod et forsvindingspunkt. Dette logo design blev oprindeligt designet til at følge det samme perspektiv som filmens første scanning. I sidste ende blev Perris 'logo ikke brugt til filmens indledende titelsekvens, selvom det blev meget brugt på pre-release trykte reklamer og biograftelt.

Logoet, der til sidst blev valgt til brug på skærmen, stammer fra en reklamebrochure, der blev distribueret af Fox til biografejere i 1976. Brochuren blev designet af Suzy Rice, en ung kunstdirektør hos Los Angeles reklamebureau Seiniger Advertising. Under et besøg på ILM i Van Nuys blev Rice instrueret af Lucas om at fremstille et logo, der ville skræmme seeren, og han bad angiveligt, at logoet skulle fremstå som "meget fascistisk" i stil. Ris svar på hendes mission var at bruge en beskrevet, modificeret Helvetica Black. Efter lidt feedback fra Lucas besluttede Rice at slutte sig til S og T for STAR og R og S for WARS. Lucas underskrev brochuren imellem, mens han filmede stillinger til Mos Eisley Cantina-scenen. Imponeret af Rices logo valgte Gary Kurtz det over Perris 'design til filmens åbningstitler efter at have ændret bogstavet W for at flade de spidse spidser, der oprindeligt blev designet af Rice.

Star Wars blev genudgivet i biograferne i 1978, 1979, 1981 og 1982 med underteksten Episode IV - Et nyt håb tilføjet i 1981. Filmen blev remastret digitalt med nogle ændrede scener i 1997 til en teatralsk gengivelse, kaldet "Special Edition" . " Siden den oprindelige udgivelse er filmen også blevet døbt og undertekstet på flere sprog. I 2010 meddelte Lucas, at alle seks tidligere udgivne Star Wars-film ville blive scannet og overført til 3D til en teatralsk udgivelse, men kun 3D-versioner af prequel-trilogien blev afsluttet, før franchisen blev solgt til Disney i 2012.] I 2013 Star Krige blev kaldt til Navajo, hvilket gjorde det til den første store film oversat til et indianersprog.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn