• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 68.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Tilbage til fremtiden

Tilbage til fremtiden er en amerikansk science fiction-film fra 1985 instrueret af Robert Zemeckis og skrevet af Zemeckis og Bob Gale. Michael J. Fox spiller en teenager Marty McFly, der ved et uheld rejser tilbage i tiden til 1955, møder sine fremtidige forældre og bliver hans mors romantiske interesse.

Christopher Lloyd portrætterer Martys ven Doctor Emmett & Doc Brown, en excentrisk videnskabsmand og opfinder af den tidsvandrende DeLorean-bil, der hjælper Marty med at reparere historien og vende tilbage til 1985. Rollerne inkluderer også Lea Thompson, Crispin Glover og Thomas F. Wilson. Gale skrev manuskriptet, efter at Gale overvejede tanken om at blive venner med sin far, hvis de var gået i skole sammen. Filmstudier afviste det indtil den økonomiske succes med Zemeckis Romancing the Stone. Zemeckis kontaktede Steven Spielberg, der blev enige om at producere projektet på Amblin Entertainment med Universal Pictures som distributør. Fox var det første valg til at spille Marty, men Eric Stoltz blev kastet, efter at Fox ikke kunne begå sig på grund af planlægning af konflikter med sin tv-serie Family Ties. Efter at filmskabere havde besluttet, at Stoltz var forkert i rollen, blev der opnået en aftale, der tillod Fox at filme Back to the Future uden at afbryde hans tidligere forpligtelser. Back to the Future blev udgivet den 3. juli 1985. Den blev godt modtaget og toppede hitlisterne i elleve uger og tjente over 381 millioner dollars på verdensplan for at blive den mest indtjenende film i 1985. Den vandt Hugo-prisen for bedste dramatiske præsentation, Saturn Pris for bedste science fiction film og Oscar for bedste lydeffektredigering. Det modtog tre Oscar-nomineringer, fem BAFTA-nomineringer og fire Golden Globe-nomineringer, inklusive bedste film (musikalsk eller komedie). I 2007 valgte Library of Congress det til konservering i National Film Registry, og i juni 2008 udnævnte American Film Institutes specielle AFIs Top 10 det til den 10. bedste science fiction-film. Filmens succes førte til en franchise med to efterfølgere, Back to the Future II (1989) og Back to the Future III (1990), en tur, en animeret serie, flere videospil, en serie tegneserier og en scene musical .

1985, Hill Valley, Californien, Marty McFly besøger hjemmet og laboratoriet til sin ven Emmett Doc Brown, en excentrisk forsker. Selvom han mangler i flere dage, ringer Doc til laboratoriet og beder Marty om at hente noget udstyr til et specielt eksperiment senere samme aften. I skolen møder Marty sin kæreste, Jennifer Parker, og efter at være blevet skældt ud af rektor for at være for sent igen og mislykkedes i sin audition til Battle of the Bands, stoler han på Jennifer af frygt for at blive som sine forældre på trods af hans ambitioner. Hjemme bliver Martys feje far George chikaneret af sin tilsynsførende, Biff Tannen, mens hans mor Lorraine er en overvægtig, deprimeret alkoholiker. Lorraine husker, hvordan hun mødte George, da hendes far slog ham med sin bil, og hun plejer ham derefter tilbage til helbredet. Marty møder Doc på et indkøbscenter parkeringsplads ved 1:18. den 26. oktober præsenterer Doc en tidsmaskine bygget af en modificeret DeLorean og drevet af plutonium stjålet fra libyske terrorister. Mens Marty viste kontrollerne, indstillede Doc datoen til 5. november 1955 - den dag han forestillede sig en tidsrejseenhed. Terroristerne ankommer uventet og åbner ild mod dem og dræber Doc. Marty flygter ind i DeLorean og aktiverer utilsigtet tidsmaskinen i processen. Marty transporteres indtil 5. november 1955 uden at nogen plutonium vender tilbage. Han møder teenage George og opdager, at Biff har mobbet ham siden gymnasiet. Efter at Marty har reddet George fra Lorraines fars bil, bliver han banket bevidstløs og vågner op for at blive lettet af Lorraine, der forelsker sig i ham. Marty søger Docs yngre selv om hjælp. Uden plutonium forklarer Doc, at den eneste strømkilde, der kan generere den krævede 1,21 GW elektricitet til tidsmaskinen, er en flash. Marty viser Doc et samlingsark fra fremtiden, der dokumenterer et kommende lynnedslag i byens retsbygning. Doc pålægger Marty at undgå at forlade sit hus og interagere med andre, da han utilsigtet kan ændre fremtiden, men de er klar over, at han måske allerede har haft det. Redning af George forhindrede tidligere sine forældre i at mødes.

Doc advarer om, at Marty måske ikke eksisterer, hvis Lorraine ikke forelsker sig i George. Tidlige forsøg på at introducere sine forældre mislykkes, og Lorraines kærlighed til Marty uddybes kun under en konfrontation med Biff. Marty skjuler også en håndskrevet note, der advarer Doc om det fremtidige møde med terrorister.

Efter at Lorraine beder Marty om skoledansen, planlægger Marty en plan med George: han vil uddybe upassende fremskridt med Lorraine, så George kan komme ind og "redde" hende. Planen går galt, når en beruset Biff forsøger at tvinge sig på Lorraine, mens hans bande tager Marty og låser ham i bagagerummet. George ankommer for at gennemføre planen, kun for at finde Biff; dog bliver han ked af Biffs opførsel og slår ham ud. Han vinder over Lorraine, der ledsager ham til dansegulvet. Bandet frigiver Marty, som holder op med at spille med dem.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn