• Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 69.000 produkter
  • Levering 69kr

 

friends

Friends er en amerikansk tv-sitcom oprettet af David Crane og Marta Kauffman, der blev sendt på NBC fra 22. september 1994 til 6. maj 2004 og varede i ti sæsoner. Med en ensemblebesætning af Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry og David Schwimmer drejer showet sig om seks venner i 20'erne og 30'erne, der bor i Manhattan, New York City.

Serien blev produceret af Bright / Kauffman / Crane Productions i samarbejde med Warner Bros. Television. De oprindelige udøvende producenter var Kevin S. Bright, Kauffman og Crane.

Kauffman og Crane begyndte at udvikle venner under titlen Insomnia Cafe mellem november og december 1993. De præsenterede ideen for Bright, og sammen sendte de en syv-siders behandling af showet til NBC. Efter adskillige manuskripter og ændringer, herunder titelændringer til Six of One og Friends Like Us, blev serien endelig omdøbt til Friends.

Optagelsen fandt sted i Warner Bros. Studios i Burbank, Californien. Alle de ti sæsoner af Friends rangerer blandt de ti bedste i de sidste tv-sæsoner, og endelig nåede de nummer et i sin ottende sæson. Seriefinalen blev sendt den 6. maj 2004 og blev set af ca. 52,5 millioner amerikanske seere, hvilket gør den til den femte mest sete seriefinale i tv-historien og den mest sete tv-episode i 2000'erne.

Venner modtog ros gennem hele løbet og blev et af de mest populære tv-shows nogensinde. Serien blev nomineret til 62 Primetime Emmy Awards og vandt prisen Outstanding Comedy Series 2002 for sin ottende sæson. Showet blev rangeret nr. 21 på TV Guides 50 største tv-programmer nogensinde og nr. 7 i magasinet Empire's The 50 Greatest TV Shows of All Time. I 1997 blev episoden "The One with the Prom Video" rangeret nr. 100 på TV Guides 100 største episoder nogensinde. I 2013 rangerede Friends nr. 24 på Writers Guild of America's 101 Best Written TV Series of All Time, og nr. 28 på TV Guides 60 bedste tv-serier nogensinde.

• Jennifer Aniston som Rachel Green:

En modeentusiast og Monica Gellers bedste ven fra barndommen. Rachel flytter først ind hos Monica i sæson en efter næsten at have giftet sig med Barry Farber. Rachel og Ross Geller er senere involveret i et over-og-over-forhold gennem hele serien. Rachel møder andre mænd under serien, såsom en italiensk nabo, Paolo, i sæson en; Joshua Bergin, en klient fra Bloomingdale, i sæson fire; Tag Jones, hendes assistent, i sæson syv; og Joey Tribbiani i sæson ti. Rachels første job er som servitrice på Central Perk Café, men hun blev senere assisterende køber hos Bloomingdale i løbet af sæson tre og køber hos Ralph Lauren i sæson fem. Rachel og Ross har en datter ved navn Emma i "Den ene hvor Rachel har en baby, del to" i slutningen af ​​sæson otte. I den sidste episode af serien indrømmer Ross og Rachel deres kærlighed til hinanden, og Rachel opgiver et job i Paris for at være sammen med ham.

• Courteney Cox som Monica Geller:

Gruppens morhøne og en kok, kendt for sin perfektionistiske, bossige, konkurrencedygtige og kompulsive karakter. Monica var overvægtig som barn. Hun arbejder som kok på forskellige restauranter i hele showet. Monicas første seriøse forhold er med en langvarig familieven Richard Burke, som er 21 år gammel. De to opretholder et stærkt forhold i en periode, indtil Richard udtrykker, at han ikke vil have børn. Monica og Chandler indleder senere et forhold efter at have tilbragt en nat sammen i London i løbet af sæson fire finale, hvilket førte til deres ægteskab i sæson syv og vedtagelsen af ​​tvillinger i slutningen af ​​serien.

• Lisa Kudrow som Phoebe Buffay:

En massør og selvlært musiker. Som barn boede Phoebe i staten New York med sin mor, indtil hun begik selvmord, og Phoebe gik ud på gaden. Hun skriver og synger sine egne mærkelige sange og ledsager sig selv på guitar. Hun har en identisk tvilling ved navn Ursula, der deler Phoebes egenskaber. Phoebe har tre seriøse forhold under showet: David, en forsker, i sæson 1, som hun bryder op med, når han flytter til Minsk på et forskningsstipendium; Gary, en betjent, hvis mærke hun finder, i sæson fem; og et on-and-off forhold til Mike Hannigan i sæsoner ni og ti. I sæson ni mødes Phoebe og Mike på grund af hans ønske om ikke at blive gift. David vender tilbage fra Minsk, hvilket fører til, at de to vender tilbage igen, men til sidst afviser han ham for Mike, når de begge foreslår hende. Phoebe og Mike bliver gift i sæson ti.

• Matt LeBlanc som Joey Tribbiani:

En kæmpende skuespiller og madelsker, der bliver kendt for sin rolle i sæbeoperaen Days of Our Lives som Dr Drake Ramoray. Joey har mange kortvarige veninder. På trods af hendes kvindehad er Joey uskyldig, omsorgsfuld og velmenende. Joey bruger ofte download-sætningen "Hvordan har du det?" i hans forsøg på at vinde de fleste af de kvinder, han møder. Joey værelse med sin bedste ven Chandler i flere år og senere med Rachel. Han bliver forelsket i Rachel i sæson otte, men Rachel fortæller høfligt Joey at hun ikke deler hans følelser. De kommer til sidst til kort i sæson ti, men efter at have indset, at det ikke vil ordne på grund af deres venskab og Rachels komplicerede forhold til Ross, vender de tilbage til at være venner.

• Matthew Perry som Chandler Bing:

Leder af statistisk analyse og datakonfiguration for en stor, multinational virksomhed. Chandler hader dette job, selvom det lønner sig. Han prøver at holde op i sæson en, men lokkes tilbage med et nyt kontor og en lønstigning. Han sluttede endelig dette job i sæson ni på grund af et skifte til Tulsa. Han bliver junior tekstforfatter på et reklamebureau senere den sæson. Chandler har en underlig familiehistorie som søn af en erotisk forfatters mor og en homoseksuel, skærende Las Vegas stjernefader. Chandler er kendt for sin sarkastiske humor og uheld i forhold. Chandler gifter sig med Monica i sæson syv, og de adopterer tvillinger i slutningen af ​​serien. Før hans forhold til Monica daterede Chandler med Janice Hosenstein i sæson en og brød derefter op med hende mange gange.

• David Schwimmer som Ross Geller:

Monica Gellers ældre bror, en paleontolog, der arbejder på Museum of Natural History, og senere en fast professor i paleontologi ved New York University. Ross er involveret i et tilbagevendende forhold med Rachel gennem hele serien. Han har tre mislykkede ægteskaber i løbet af serien: Carol Willick, en lesbisk, der også er mor til sin søn, Ben Geller; Emily Waltham, der skiller sig fra ham, når han ved et uheld siger Rachels navn i stedet for hendes under deres bryllupsløfter; og Rachel, da de to berusede gifter sig i Las Vegas. Hans skilsmisse bliver en løbende vittighed i serien. Efter en aften i byen har han og Rachel en datter, Emma, ​​i slutningen af ​​sæson otte. I sidste ende indrømmer de, at de stadig er forelsket i hinanden i seriens finale.

• James Michael Tyler optræder som Gunther, en barista i Central Perk i hver sæson af showet, men krediteres kun som gæstestjerne. Gunther har en mest hemmelig dyb kærlighed til Rachel gennem hele serien. På et tidspunkt bliver han leder af kaffehuset. Det afsløres, at Gunther taler hollandsk ud over engelsk såvel som at være en tidligere sæbeopera-skuespiller.

I deres oprindelige første sæson-kontrakter modtog rollebesætningsmedlemmer $ 22.500 pr. Episode. Besætningen modtog forskellige lønninger i den anden sæson, fra $ 20.000 til $ 40.000 pr. Episode. Inden deres lønforhandlinger for tredje sæson besluttede rollebesætningen at indgå kollektive forhandlinger på trods af Warner Bros. præference for individuelle tilbud. Skuespillerne modtog lønnen for det mindst betalte rolle medlem. Stjernerne modtog $ 75.000 pr. Episode i sæson tre, $ 85.000 i sæson fire, $ 100.000 i sæson fem, $ 125.000 i sæson seks, $ 750.000 i sæson syv og otte og $ 1 million i sæson ni og ti. Hvilket gjorde Aniston , Cox og Kudrow de mest betalte tv-skuespillerinder nogensinde. Besætningen modtog også syndikat-royalty, der startede i 2000 efter genforhandlinger. På det tidspunkt var den økonomiske fordel ved nogle af showets lukrative back-end-overskud kun givet til stjerner, der ejede et show, såsom Jerry Seinfeld og Bill Cosby.

Seriens skaber, David Crane, ønskede, at alle seks skuespillere skulle være lige så fremtrædende, og serien blev betragtet som "det første ægte" ensemble-show. "Besætningsmedlemmerne bestræbte sig på at holde ensembleformatet og ikke lade et medlem dominere; de ​​gik ind i de samme skuespilkategorier for priser, valgte kollektive forhandlinger og bad om at blive vist sammen på avisomslag i den første sæson. Besætningsmedlemmerne også blev bedste venner fra skærmen, så meget, at tilbagevendende gæstestjerne Tom Selleck rapporterede, at han undertiden følte sig udeladt.

Besætningen forblev gode venner efter seriens løb, især Cox og Aniston, med Aniston som gudmor til Cox og David Arquettes datter, Coco. I den officielle farvelmemoire Friends 'Til the End indrømmede hver især i interviews, at rollerne var blevet deres familie.

Rachel Green, en beskyttet, men venlig kvinde, flygter fra hendes bryllupsdag og sit rige, men ikke-opfyldende liv og finder barndomsvennen Monica Geller, en tæt såret men omsorgsfuld kok. Efter at Rachel er blevet servitrice på West Village Cafe Central Perk, bliver hun og Monica værelseskammerater i Monicas lejlighed over Central Perk, og Rachel slutter sig til Monicas enkeltgruppe i midten af ​​20'erne: Den tidligere værelseskammerat Phoebe Buffay, en excentrisk, uskyldig massør; nabo Joey Tribbiani, en svag, men loyal kampskuespillerinde og kvinde; Joey's værelseskammerat Chandler Bing, en sarkastisk, selvsvækkende it-manager; og hendes ældre bror og Chandlers værelseskammerat Ross Geller, en sød men usikker paleontolog.

Episoder skildrer venners komiske og romantiske eventyr og karriereproblemer, såsom Joey som audition for roller eller Rachel på udkig efter et job i modebranchen. De seks karakterer har hver især mange datoer og seriøse forhold, såsom Monica med Richard Burke og Ross med Emily Waltham.

Ross og Rachels intermitterende forhold er den mest tilbagevendende historie; i løbet af showets ti sæsoner går de op og går gentagne gange. Ross gifter sig kort med Emily, Ross og Rachel har et barn sammen efter en overnatning, Chandler og Monica mødes og gifter sig med hinanden, og Phoebe gifter sig med Mike Hannigan. Andre tilbagevendende karakterer inkluderer Ross og Monicas forældre Jack og Judy Geller fra Long Island; Ross 'ekskone Carol Willick, deres søn Ben Geller og Carols lesbiske partner Susan Bunch; Central frynsegoder barista Gunther; Chandlers ekskæreste Janice Goralnik; og Phoebes tvillingsøster Ursula.

Det handler om sex, kærlighed, forhold, karriere, en tid i dit liv, hvor alt er muligt. Og det handler om venskab, for når du er single og i byen, er dine venner din familie.

- Den originale behandling, som Crane, Kauffman og Bright brugte til at sætte serien på NBC.

David Crane og Marta Kauffman begyndte at udvikle tre nye tv-piloter, der havde premiere i 1994, efter at deres sitcom Family Album blev afbrudt af CBS i 1993. Kauffman og Crane besluttede at sammensætte serien af ​​"seks personer i 20'erne, der gjorde deres vej" i Manhattan "til NBC, fordi de troede, at det ville passe bedst der. Crane og Kauffman præsenterede ideen for deres produktionspartner Kevin Bright, der havde tjent som udøvende producent i deres HBO-serie Dream On. Ideen til serien kom til at tænke på, da Crane og Kauffman begyndte at tænke på det tidspunkt, hvor de var færdige med college og begyndte at bo alene i New York; Kauffman troede, at de så på et tidspunkt, hvor fremtiden var "mere et spørgsmålstegn." De syntes, at konceptet var interessant, fordi de troede, "alle føler den følelse", og fordi det også var, hvordan de følte deres eget liv på det tidspunkt. Holdet kaldte serien Insomnia Cafe og satte ideen som en syv-siders godbid til NBC i december 1993.

I mellemtiden ledte Warren Littlefield, dengang præsident for NBC Entertainment, efter en komedie, der involverede unge mennesker, der boede sammen og delte udgifterne. Littlefield ønskede, at gruppen skulle dele mindeværdige perioder i deres liv med venner, der var blevet "nye, surrogatfamilier." Men Littlefield havde svært ved at leve op til konceptet og syntes de scripts, som NBC udviklede, var forfærdelige. Da Kauffman, Crane og Bright ramte Insomnia Cafe, var Littlefield imponeret over, at de vidste, hvem deres karakterer var. NBC købte ideen som en put-pilot, hvilket betyder, at de risikerede økonomiske sanktioner, hvis piloten ikke blev filmet. Kauffman og Crane tog tre dage at skrive pilotmanuskriptet til et show, de titlede Friends Like Us. Littlefield ønskede, at serien skulle "repræsentere Generation X og udforske en ny type tribalisme", men resten var ikke enige. Crane hævdede, at det ikke var en serie i en generation og ønskede at producere en serie, som alle kunne lide at se. NBC kunne godt lide scriptet og bestilte serien. De ændrede titlen til Six of One, hovedsageligt fordi de følte, at Friends Like Us lignede for meget ABC-sitcom These Friends of Mine.

Da det blev klart, at serien var et yndlingsprojekt på NBC, rapporterede Littlefield, at han modtog opkald fra alle agenter i byen og ønskede, at deres klient skulle være en del af serien. Auditions for hovedrollerne fandt sted i New York og Los Angeles. Castinglederen oplistede 1.000 skuespillere, der havde ansøgt om hver rolle ned til 75. De, der modtog et opkald tilbage, læste foran Crane, Kauffman og Bright. I slutningen af ​​marts var antallet af potentielle skuespillere faldet til tre eller fire for hver del, og disse skuespillere blev bedt om at læse for Les Moonves, dengang præsident for Warner Bros. Television.

Efter at have tidligere arbejdet med David Schwimmer skrev seriens skaber Ross karakter med ham i tankerne, og han var den første skuespiller. Cox ønskede at spille rollen som Monica, fordi hun kunne lide den "stærke" karakter, men producenterne havde til hensigt, at hun skulle spille Rachel på grund af hendes "glade, optimistiske energi", hvilket ikke var, hvordan de forestillede sig Monica; Efter Cox-auditionen blev Kauffman enig med Cox, og hun fik rollen. Da Matt LeBlanc forsøgte Joey, satte han karakteren "anderledes spin". Han spillede Joey lettere end forventet og gav karakteren et hjerte. Selvom Crane og Kauffman ikke ønskede LeBlanc til rollen på det tidspunkt, blev de bedt af netværket om at kaste ham. Jennifer Aniston, Matthew Perry og Lisa Kudrow blev spillet baseret på deres auditions.

Flere ændringer skete i seriens historier under castingsprocessen. Forfatterne fandt ud af, at de var nødt til at tilpasse de karakterer, de havde skrevet, så de passer til skuespillerne, og opdagelsen af ​​karaktererne fandt sted i løbet af den første sæson. Kauffman erkendte, at Joey's karakter blev "denne helt nye skabning", og at "det var først, da vi gjorde den første Thanksgiving-episode, at vi indså, hvor sjov Monicas neuroser er."

 

I ugerne efter NBC's valg af venner gennemgik Crane, Kauffman og Bright indsendte scripts, som forfattere oprindeligt havde forberedt til andre serier, for det meste uproducerede Seinfeld-episoder. Kauffman og Crane hyrede et hold på syv unge forfattere til "Når du er 40, kan du ikke gøre det mere. Netværkerne og studierne leder efter unge mennesker, der kommer ud af college." Skaberne følte, at brug af seks lige karakterer i stedet for at understrege en eller to, ville give mulighed for "utallige historier og give showet ben." Størstedelen af ​​historierne kom fra forfatterne, selvom skuespillerne tilføjede ideer. Selvom forfatterne oprindeligt planlagde, at den store kærlighedshistorie skulle være mellem Joey og Monica, opstod ideen om en romantisk interesse mellem Ross og Rachel i den tid, hvor Kauffman og Crane skrev pilotmanuskriptet.

Under pilotundersøgelsen anmodede NBC om, at manuskriptet skulle ændres til at indeholde en dominerende historie og flere mindre, men forfatterne nægtede og ville beholde tre historier med samme vægt. NBC ønskede også, at forfatterne skulle inkludere en ældre karakter for at afbalancere de unge. Crane og Kauffman blev tvunget til at følge og skrev et udkast til en tidlig episode med "Pat the Cop". som ville blive brugt til at rådgive de andre tegn. Crane syntes historien var forfærdelig, og Kauffman spøgte "Kender du børnebogen, Pat the Bunny? Vi havde Pat Cop." NBC gav til sidst op og frigav ideen.

Hver sommer beskrev producenterne historierne til næste sæson. Før en episode gik i produktion, ville Kauffman og Crane revidere manuskriptet skrevet af en anden forfatter, især hvis noget relateret til enten serien eller en karakter føltes fremmed. De sværeste sektioner at skrive var altid "den første og den sidste i hver sæson." I modsætning til andre historier blev ideen til et forhold mellem Joey og Rachel besluttet halvvejs gennem den ottende sæson. Skaberne ønskede ikke, at Ross og Rachel skulle mødes så hurtigt, og mens de ledte efter en romantisk flugt, foreslog en forfatter Joey's romantiske interesse for Rachel. Historien blev indarbejdet i sæsonen; men da skuespillerne frygtede, at historien ville mishage deres karakterer, blev historien pakket ind, indtil den blev genopdaget igen i sæsonfinalen. I løbet af den niende sæson var forfatterne usikre på, hvor meget historien de skulle give til Rachels børn, da de ikke ønskede, at showet skulle dreje sig om en baby eller lade ud som om der ikke var nogen. Crane sagde, at det tog dem et stykke tid at acceptere ideen om en tiende sæson, som de besluttede at gøre, fordi de havde nok historier tilbage til at fortælle for at motivere sæsonen. Kauffman og Crane ville ikke have underskrevet for en ellevte sæson, selvom alle medlemmerne i rollerne havde ønsket at fortsætte.

Episodens titelformat - "The One ..." - blev oprettet, da producenterne indså, at episodetitlerne ikke ville blive præsenteret i åbningskreditterne og derfor ville være ukendt for de fleste af publikum. Episodetitler begynder officielt med "The One ..." i tillæg til titlen på pilotepisoden og seriens finale "The Last One".

Den første sæson blev optaget på etape 5 af Warner Bros. Studios i Burbank, Californien. NBC-ledere var bekymrede over, at caféindstillingen var for hip og bad om, at serien skulle sættes i en spisestue, men til sidst blev de enige om café-konceptet. Åbningstitelsekvensen blev filmet i et springvand af Warner Bros. Ranch kl. 4:00, mens det var særlig koldt til en Burbank morgen. I begyndelsen af ​​anden sæson flyttede produktionen til den større fase 24, der blev omdøbt til "The Friends Stage" efter seriens finale. Optagelsen af ​​serien begyndte i sommeren 1994 foran et live publikum, der fik et resumé af serien for at stifte bekendtskab med de seks hovedpersoner; en hyret komiker underholdt studiepublikummet mellem optagelserne. Hver episode på 22 minutter tog seks timer at filme - dobbelt så længe som de fleste sitcom-optagelser - hovedsageligt på grund af manuskriptets flere revisioner og omskrivninger.

Selvom producenterne altid ville finde de rigtige historier for at drage fordel af at være på plads, skød Friends aldrig i New York. Bright følte, at optagelser uden for studiet gjorde episoder mindre sjove, selv når man optog på festen udenfor, og at det levende publikum var en integreret del af serien. Da serien blev kritiseret for forkert at gengive New York med den økonomisk kæmpende vennegruppe, der havde råd til store lejligheder, bemærkede Bright, at sættet skal være stort nok til kameraer, belysning og "for publikum at se, hvad der sker"; lejlighederne havde også brug for plads til skuespillerne til at udføre de sjove manuskripter. Den fjerde sæsonfinal blev filmet på stedet i London, da producenterne var opmærksomme på seriens popularitet i Storbritannien. Scenerne blev optaget i et studie med tre publikum, der hver bestod af 500 mennesker.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn