Svensk film er blevet forbundet med kvalitet, realisme, sensualisme og ægthed. Lige siden stumfilmens dage og frem til i dag har svensk film spillet en mere eller mindre fremtrædende rolle i udenlandsk filmproduktion, ikke mindst i Europa og USA (Hollywood).
Svenske skuespillere, instruktører, filmfotografer, dokumentarfilmskabere og mere er blevet rost og belønnet for deres indsats.
Svenske film
Udtrykket "svensk film" henviser til svenske film, der vises i biografer på tv via filmkanaler og filmklubber samt lignende distributionskanaler. Dette inkluderer genrer som spillefilm, tv-film, animerede film, musikfilm, dokumentarfilm, uafhængige film og mere.
Fra stumfilm til Hollywood
Nogle af dem er gået og vil gå til historien som nogle af de største navne i filmens verden: Ingrid Bergman, Lasse Hallström, Greta Garbo, Stellan Skarsgård, Ingemar Bergman, Lena Olin, Alicia Wikander, Noomi Rapace, Max von Sydow, Ruben Östlund og andre.
Karakteristika, der kendetegner svensk film
- kvalitet
- ægthed
- åbenhed ("den svenske synd")
- hverdagsrealisme
- smukt billede
- situationskomedie
- melankoli ("den svenske melankoli")
- politik
Hvorfor svensk film?
Uanset om du er interesseret i filmhistorie eller ej, er der mange fordele ved at se film, ikke mindst svensk film. I genrer som hverdagskomedie, dokumentar, indie og drama er der en overflod af svenske film, der både berører og opmuntrer til latter.
Filmtitler som Sällskapsresan (1980), Fanny og Alexander (1982), Mitt liv som hund (1985), Tillsammans (2000) og Ondskan (2003) anses nu for at tilhøre nogle af de "svenske klassikere", som man skulle have set. Men hvorfor netop disse film?
Hver af dem var banebrydende på sin egen måde og inden for sin genre, da de ankom. De er baseret på en slags situationskomedie, som igen er baseret på anerkendelse - noget, som de fleste mennesker kan absorbere og mange kan lide.
Da Lasse Hallström instruerede filmen om drengen Ingemar i filmen Mit liv som hund, kunne vi genkende os selv i den svenske sommer, forholdet til en nær slægtning, der er syg, følelsen af at være forelsket for første gang, vildfarelse med at vokse op og så videre.
Mikael Hofströms ondskab handler også om hverdagslige og seriøse emner som straffe, magtstrukturer og vold i hjemmet, dvs. emner, som folk kan absorbere, fordi de er trofaste og autentisk skildret.
At Sällskapsresan blev en så fantastisk succes skyldes til dels det trendbrud, det stod for, da det kom. Fra sort, dybde og tristhed til dovenskab, karikatur og gapende latter - Ligegyldigt hvor meget vi kan lide at se mørket blive portrætteret på den hvide skærm, forlænger en god latter trods alt livet!
Den svenske synd
Udtrykket "den svenske synd", på engelsk "den svenske synd" er blevet et internationalt accepteret udtryk, der betegner svenskernes naturligt liberale holdning og syn på nøgenhed og seksualitet.
På den hvide skærm er det film som "Hun dansede en sommer", "Sommer med Monika", "Jeg er nysgerrig - en film i gult" og "Fäbodjäntan", der har været en stærk bidragyder til "den svenske synd" har blive et bredt kendt koncept.
Den svenske melankoli
Bellman, Taube, Lundell, Vreeswijk, Östlund, Bergman, Troell ... Mange er de populære trubadurer og instruktører, der bærer eller bærer et træk af melankoli, der appellerer til noget dybt rodfæstet i det svenske folks sjæl.
Begreber som "tristhed", "melankoli" og "depression" er ting, som vi svensker taler om som noget indlysende. De er også begreber, der står for en slags stemning, der er præget af depression, tristhed og / eller mangel. Begreber, der beskriver "den svenske melankoli".
Den svenske melankoli siges at være stærkest om foråret, når det bliver klart, at alt til sidst ender. Vi er bestemt glade for både lyset, varmen og blomstringen, men den tristhed og det tab, som det snart er overstået, er stærkt til stede for mange.
På skærmen er den svenske melankoli blevet portrætteret gennem film som Fanny og Alexander, Jungfrukällan, Du Levande, Spring Uje, forår, Sange fra anden sal, En vidunderlig skide jul, En mand ved navn Ove og Scener fra et ægteskab. Blandt mange andre.
Svenske film fra 2019
Den musikalske komedie "Part of my heart", instrueret af Edward af Sillén
En film baseret på kunstneren Tomas Ledins musikalske arbejde og med den svenske Hollywood-stjerne Malin Åkerman i hovedrollen.
Dramaet "Jeg kommer hjem igen til jul", instrueret af Ella Lemhagen og Peter Jöback
Jöbacks regiedebut om en verdensstjerne, der vender hjem for at fejre jul med sin familie. Deltagende er bl.a. Peter Jöback, Suzanne Reuter og Johannes Kuhnke.
Dramadokumentaren "438 dage", instrueret af Jesper Ganslandt
Et drama baseret på begivenhederne omkring fængslingen af Martin Schibbye og Johan Persson i Etiopien.
Komedien "Sune - Best Man", instrueret af Jon Holmberg
Med Elis Gerdt som charmerende pige Sune og Lily Wahlsteen som barndomskærligheden Sofie.
Svenske film fra 2020
Dramaet "Catwalk", instrueret af Johan Skog
Med musik komponeret af Laleh og med blandt andre Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson og Nicklas Hillberg fra Glada Hudikteatern i rollerne.
Selvbiografien "Spring Uje, spring", instrueret af Henrik Schyffert (debut i regi)
En selvbiografisk film om Uje Brandelius, tidligere frontmand for Doctor Cosmos, og om hans liv med Parkinsons sygdom.
Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn