• 100% officiel merch
  • Sikker betaling med kort eller faktura
  • Stort udvalg med over 63.000 produkter
  • Levering 69kr

 

Game of Thrones

Game of Thrones är en amerikansk fantasy-tv-serie skapad av David Benioff och D. B. Weiss för HBO. Det är en bearbetning av A Song of Ice and Fire, George R. R. Martins serie fantasy-romaner, varav den första är A Game of Thrones (1996).

Showet blev produceret og filmet både i Belfast og andre steder i Storbritannien. Optagelsessteder inkluderede også Canada, Kroatien, Island, Malta, Marokko og Spanien. Serien havde premiere på HBO i USA den 17. april 2011 og sluttede den 19. maj 2019 med 73 episoder sendt over otte sæsoner.

• Game of Thrones, der spiller på de fiktive kontinenter Westeros og Essos, har et stort besætningsmedlem og følger adskillige historier. En bue handler om jerntronen til de syv kongeriger i Westeros og følger et netværk af alliancer og konflikter mellem de ædle dynastier, der enten kæmper for at kræve tronen eller kæmper for uafhængighed af den. En anden fokuserer på den sidste efterkommer af kongedømmets afsatte herskende dynasti, der er blevet forvist til Essos og planlægger en tilbagevenden til tronen. En tredje historiebue følger Night's Watch, et broderskab, der forsvarer riget mod de barske folk og legendariske skabninger i de nordiske lande.

• Game of Thrones tiltrak et rekordstort antal seere på HBO og har en bred, aktiv og international fanebase. Kritikere roste serien for dens skuespil, komplekse karakterer, historiefortælling, omfang og produktionsværdier, skønt dens hyppige brug af nøgenhed og vold blev kritiseret. Sidste sæson, især de sidste fire episoder, modtog betydelig kritik for sin fortættede historie og kreative beslutninger, og mange betragtede det som en skuffende konklusion. Serien modtog 59 Primetime Emmy Awards, de fleste af en dramaserie, inklusive den fremragende dramaserie 2015, 2016, 2018 og 2019. Dens andre priser og nomineringer inkluderer tre Hugo Awards for bedste dramatiske præsentation, en Peabody Award og fem Golden Globe Award-nomineringer for bedste tv-serie - Drama. Mange kritikere og publikationer har udnævnt showet til en af ​​de bedste tv-serier nogensinde.

Game of Thrones er omtrent baseret på historierne i A Song of Ice and Fire-bogserien af ​​George R. R. Martin, der spilles i de fiktive Seven Kingdoms of Westeros og kontinentet Essos. Serien bruger flere samtidige plotlinjer. Den første historiebue følger en dynastisk konflikt blandt konkurrerende sagsøgere om at arve jerntronens syv kongeriger, hvor andre adelige familier kæmper for uafhængighed af tronen. Det andet dækker den udviste landmands handlinger for at genvinde tronen; den tredje fortæller om truslen fra den forestående vinter såvel som de legendariske skabninger og de hårde folk i nord. Showrunner David Benioff foreslog sjovt "The Sopranos in Middle-earth" som Game of Thrones 'tagline, med henvisning til dens spændende plot og mørke toner i et fantasimiljø af magi og drager.

Cast og karakterer

Game of Thrones har et besætningsmedlemskab, der anslås at være det største på tv. I 2014 blev flere spilleres kontrakter genforhandlet til et syvende sæsonalternativ med lønstigninger, der efter sigende gjorde dem til de mest betalte kunstnere på kabel-tv. Flere spillerkontrakter blev genforhandlet i 2016, hvilket angiveligt øgede lønningerne til fem af de vigtigste rollebesætningsmedlemmer til $ 1 million pr. Episode i de sidste to sæsoner, hvilket gjorde dem til de mest betalte aktører på tv.

Lord Eddard "Ned" Stark (Sean Bean) er direktør for House Stark. Han og hans kone, Catelyn (Michelle Fairley), har fem børn: Robb (Richard Madden), den ældste; efterfulgt af Sansa (Sophie Turner), Arya (Maisie Williams), Bran (Isaac Hempstead-Wright) og Rickon (Art Parkinson). Ned's uægte søn Jon Snow (Kit Harington) og hans videnskabelige ven Samwell Tarly (John Bradley) tjener i Night's Watch under Lord Commander Jeor Mormont (James Cosmo). Wildlings, der bor nord for muren, inkluderer den unge Gilly (Hannah Murray) og krigerne Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) og Ygritte (Rose Leslie).

Andre medarbejdere med House Stark inkluderer Ned's afdeling Theon Greyjoy (Alfie Allen), hans vasal Roose Bolton (Michael McElhatton) og Rooses søn, Ramsay (Iwan Rheon). Robb forelsker sig i lægen Talisa Maegyr (Oona Chaplin), og Arya bliver venner med smedens lærling Gendry (Joe Dempsie), som også er Roberts bastard og morderen Jaqen H'ghar (Tom Wlaschiha). Den lange kriger, Brienne of Tarth (Gwendoline Christie), vil til sidst tjene Starks.

I King's Landing, hovedstaden, deler Neds ven, King Robert Baratheon (Mark Addy), et elskeligt ægteskab med Cersei Lannister (Lena Headey), som har taget sin tvillingebror, Ser Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), som sin elsker. . Hun hader sin yngre bror, dværgen Tyrion Lannister (Peter Dinklage), hvor hans elskerinde Shae (Sibel Kekilli) og sælgeren Bronn (Jerome Flynn) deltager. Cersei's far er Lord Tywin Lannister (Charles Dance), og hun har to sønner blandt tre børn: Joffrey (Jack Gleeson) og Tommen (Dean-Charles Chapman). Joffrey beskyttes af den vrede kriger Sandor "the Hound" Clegane (Rory McCann).

 

Udvikling

I januar 2006 havde David Benioff en telefonsamtale med George R. R. Martins litterære agent om de bøger, han repræsenterede. Efter at have været fan af fantasy fiktion, da han var yngre, blev han interesseret i A Song of Ice and Fire, som han ikke havde læst. Den litterære agent sendte Benioff seriens første fire bøger. Benioff læste et par hundrede sider af den første roman, A Game of Thrones, delte sin begejstring med D. B. Weiss og foreslog, at de tilpasser Martins romaner til en tv-serie; Weiss sluttede den første roman på "måske 36 timer". De slog serien til HBO efter et fem-timers møde med Martin (selv en veteran manuskriptforfatter) i en restaurant på Santa Monica Boulevard. Ifølge Benioff vandt de Martin med hans svar på hans spørgsmål, "Hvem er Jon Snows mor?"

Før Martin blev kontaktet af Benioff og Weiss, havde Martin haft møder med andre manuskriptforfattere, hvoraf de fleste ville tilpasse serien som en spillefilm. Men Martin anså det for "uigennemtrængeligt" og umuligt at lave en spillefilm og sagde, at størrelsen på en af ​​hans romaner er lige så lang som Ringenes Herre, som var blevet tilpasset som tre spillefilm. Benioff var enig i, at det ville være umuligt at gøre romanerne til en spillefilm, fordi deres skala er for stor til en spillefilm, og snesevis af tegn skal kastes. Benioff tillade "en fantasifilm af dette omfang, finansieret af et større studie, ville næsten helt sikkert have brug for en PG-13-vurdering. Det betyder intet køn, intet blod, ingen blasfedre. Fuck det." Martin var tilfreds med forslaget om, at de skulle tilpasse det som en HBO-serie og sagde, at han "aldrig forestillede sig det andre steder".

Serien begyndte at udvikle sig i januar 2007. HBO erhvervede tv-rettighederne til romanerne med Benioff og Weiss som seriens udøvende producenter og Martin som medproducent. Hensigten var, at hver roman ville give en sæsonbestemt værdi af episoder. [Oprindeligt ville Martin skrive en episode pr. Sæson, mens Benioff og Weiss ville skrive resten af ​​episoderne. Jane Espenson og Bryan Cogman blev senere tilføjet for at skrive en episode hver for den første sæson. Det første og andet udkast til pilotmanuskriptet af Benioff og Weiss blev indsendt i henholdsvis august 2007 og juni 2008. Selvom HBO kunne lide begge udkast, blev en pilot først bestilt i november 2008. Pilotepisoden "Winter Is Coming" blev skudt ind 2009; efter den dårlige modtagelse efter en privat screening krævede HBO en omfattende genoptagelse (ca. 90 procent af episoden med skuespillere og regiændringer). Piloten kostede angiveligt HBO $ 5-10 millioner at producere, mens den første sæsons budget blev anslået til $ 50-60 millioner. For anden sæson modtog serien en budgetforøgelse på 15 procent til klimakampen i "Blackwater" (som havde et budget på 8 millioner dollars). Mellem 2012 og 2015 steg det gennemsnitlige budget pr. Episode fra $ 6 millioner til "mindst" $ 8 millioner. Den sjette sæsons budget var over $ 10 millioner pr. Episode for en sæson på i alt over $ 100 millioner, hvilket er en rekord for seriens produktionsomkostninger. I slutningen af ​​sæsonen blev produktionsbudgettet pr. Episode estimeret til $ 15 millioner.

Serien hylder det, der opfattes som en slags middelalderlig realisme. George R.R.Martin gik ud for at få historien til at føles mere som historisk fiktion end moderne fantasi, med mindre vægt på magi og trolldom og mere på slag, politisk intriger og karakterer og troede, at magi ville blive brugt sparsomt i den episke fantasygenre. Martin har sagt, at "menneskets virkelige rædsler ikke kommer fra kræfter og mørke herrer, men fra os selv."

Et fælles tema i fantasygenren er kampen mellem godt og ondt, hvilket Martin siger ikke afspejler den virkelige verden. Ligesom folks evne til godt og ondt i det virkelige liv udforsker Martin problemerne med forløsning og karakterændring. Serien giver publikum mulighed for at se forskellige karakterer fra deres perspektiv, i modsætning til mange andre fantasier, og således kan de formodede skurke give deres side af historien. Benioff sagde, "George bragte en høj grad af realisme til høj fantasi. Han introducerede gråtoner i et sort-hvidt univers."

I de tidlige sæsoner, under indflydelse af A Song of Ice and Fire-bøgerne, blev tegn regelmæssigt dræbt, og dette blev krediteret med at udvikle spændinger blandt seerne. Martin sagde i et interview, at han ønskede at fremstille krig og vold på en realistisk måde, hvilket undertiden betyder, at helten eller hovedpersonerne bliver såret eller dræbt. I de seneste sæsoner har kritikere påpeget, at nogle tegn havde udviklet "plot rustning" for at overleve under usandsynlige omstændigheder og tilskrev dette Game of Thrones, der afviger fra romanerne for at blive mere en traditionel tv-serie. Serien afspejler også nøjagtigt den betydelige dødstall i krig.

 

Inspirationer og afledninger

Selvom serieens første sæson nøje følger begivenhederne i den første roman, blev der foretaget betydelige ændringer for senere sæsoner. Ifølge Benioff handler tv-tilpasningen "om at tilpasse serien som helhed og følge det kort, som George lagde for os, og ramme de store milepæle, men ikke nødvendigvis hvert stop undervejs". Aspekterne af romanernes plot og deres tilpasninger er baseret på holdninger, karakterer og begivenheder i europæisk historie. Det meste af Westeros minder om det høje middelalderlige Europa, fra dets geografi og slotte til dets kulturer, føydalsystem, paladsintriger og ridderturneringer. En vigtig inspiration til romanerne er de engelske krigers (1455-1485) krig mellem husene i Lancaster og York, hvilket afspejles i Martins hus i Lannister og Stark. Planlægningen Cersei Lannister fremkalder Isabella, "She-Wolf of France" (1295-1358). Hun og hendes familie, afbildet i Maurice Druons historiske roman-serie, The Cursed Kings, var en vigtig inspiration fra Martin.

Andre historiske forgængere for seriens elementer inkluderer: Hadrians mur (som bliver Martins mur), det romerske imperium og legenden om Atlantis (det antikke Valyria), byzantinsk græsk ild ("løbeild"), islandske fortællinger fra vikingetiden (Ironborn) , de mongolske horder (Dothraki), Hundredeårskrigen og den italienske renæssance. Seriens popularitet er delvist tilskrevet Martins evne til at smelte disse elementer i en problemfri, troværdig version af alternativ historie. Martin indrømmer, "Jeg tager [historie], og jeg arkiverer serienumrene, og jeg sætter det op til 11." Casting

Nina Gold og Robert Sterne var seriens hovedrolledirektører. Gennem en audition og læseproces blev hovedrollen samlet. De eneste undtagelser var Peter Dinklage og Sean Bean, som forfatterne ønskede fra begyndelsen; de blev annonceret at deltage i piloten i 2009. Andre skuespillere, der blev underskrevet for piloten, var Kit Harington som Jon Snow, Jack Gleeson som Joffrey Baratheon, Harry Lloyd som Viserys Targaryen og Mark Addy som Robert Baratheon. [Ifølge Benioff og Weiss var Addy den nemmeste skuespiller at spille til serien på grund af sin audition. Nogle tegn i piloten blev omarbejdet til den første sæson. Rollen som Catelyn Stark blev oprindeligt spillet af Jennifer Ehle, men rollen blev omarbejdet med Michelle Fairley. Karakteren af ​​Daenerys Targaryen blev også omarbejdet, hvor Emilia Clarke afløste Tamzin Merchant. Resten af ​​den første sæsons rollebesætning blev valgt i anden halvdel af 2009.

Selvom mange af rollerne vendte tilbage efter den første sæson, havde producenterne mange nye karakterer at kaste i hver af de følgende sæsoner. På grund af det store antal nye tegn udsatte Benioff og Weiss introduktionen af ​​flere nøglepersoner i løbet af anden sæson og flettede flere tegn til en eller tildelte forskellige funktioner til plotfunktioner. Nogle tilbagevendende karakterer blev omarbejdet gennem årene; for eksempel blev Gregor Clegane spillet af tre forskellige skuespillere, mens Dean-Charles Chapman spillede både Tommen Baratheon og en mindre Lannister-karakter.

Skrivning

 

Game of Thrones brugte syv forfattere i løbet af sine seks sæsoner. Benioff og Weiss skrev det meste af hver sæsons episode. En sang af is og ild forfatter George R. R. Martin skrev en episode i hver af de første fire sæsoner. Martin skrev ikke en episode til de senere sæsoner, da han ønskede at fokusere på at færdiggøre den sjette roman (The Winds of Winter). Jane Espenson var med til at skrive en første sæson episode som freelance skribent.

Cogman, oprindeligt manuskriptforfatter til serien, blev forfremmet til producent i den femte sæson. Cogman, der skrev mindst en episode i løbet af de første fem sæsoner, var den eneste anden forfatter i skrivestuen med Benioff og Weiss. Forud for Cogmans markedsføring arbejdede Vanessa Taylor - en forfatter i anden og tredje sæson - tæt sammen med Benioff og Weiss. Dave Hill sluttede sig til skrivestaben i den femte sæson efter at have arbejdet som assistent for Benioff og Weiss. Selvom Martin ikke var i forfatterens værelse, læste han manuskripterne og kommenterede.

Benioff og Weiss tildelte undertiden tegn til visse forfattere; for eksempel blev Cogman tildelt Arya Stark for den fjerde sæson. Forfatterne brugte flere uger på at skrive en karakterplan, herunder materialet fra de romaner, der skal bruges, og de overordnede temaer. Efter at disse individuelle konturer var afsluttet, brugte de yderligere to til tre uger på at diskutere hver hovedpersones individuelle bue og arrangere dem sektion for sektion. En detaljeret oversigt blev oprettet, hvor hver af forfatterne arbejdede på en del af det for at oprette et script til hver episode. Cogman, der skrev to episoder til den femte sæson, tog halvanden måned at færdiggøre begge manuskripter.

 

De vigtigste optagelser for den første sæson var planlagt til at begynde den 26. juli 2010; det vigtigste sted var Paint Hall Studios i Belfast, Nordirland. Udvendige scener i Nordirland blev filmet på Sandy Brae i Morne Mountains (tegnet af Vaes Dothrak); Castle Ward (Winterfell); Saintfield Estates (Winterfell godswood); Tollymore Forest (udendørs scener); Cairncastle (henrettelsessted); Magheramorne-stenbruddet (Castle Black); og Shane's Castle (turneringsplads). Doune Castle i Stirling, Skotland, blev også brugt i den originale pilotepisode til scener på Winterfell. Producenterne overvejede oprindeligt at filme hele serien i Skotland, men besluttede sig for Nordirland på grund af tilgængeligheden af ​​studieplads.

De sydlige scener i den første sæson blev filmet på Malta, en sceneændring fra de marokkanske scener i pilotepisoden. Byen Mdina blev brugt til King's Landing. Filmoptagelse fandt også sted i Fort Manoel (repræsenterer september Baelor); ved Azure-vinduet på øen Gozo (Dothrakis bryllupssted); og ved San Anton Palace, Fort Ricasoli, Fort St. Angelo og St. Dominic Monastery (alt brugt til scener i Red Keep). Optagelserne af anden sæson sydlige scener skiftede fra Malta til Kroatien, hvor byen Dubrovnik og nærliggende steder tillod udvendige billeder af en befæstet middelalderlig by på kysten. Væggene i Dubrovnik og Fort Lovrijenac blev brugt til scener i King's Landing, men det ydre af nogle lokale bygninger i serien, såsom Red Keep og Sept of Baelor, er computergenereret. Lokrum Island, St. Dominic-klosteret i kystbyen Trogir, rektorspaladset i Dubrovnik og Dubac-stenbruddet (nogle få kilometer mod øst) blev brugt til scener spillet i Qarth. Scener nord for muren, i Frostfang og ved den første mænds knytnæve, blev filmet i november 2011 på Island på Vatnajökull-gletsjeren nær Smyrlabjörg; Svínafellsjökull-gletsjeren nær Skaftafell; og Mýrdalsjökull-gletsjeren nær Vik på Höfðabrekkuheiði. Optagelserne fandt også sted i havnen i Ballintoy, Nordirland.

 

Tredje sæson produktion vendte tilbage til Dubrovnik, hvor væggene i Dubrovnik, Fort Lovrijenac og nærliggende steder igen blev brugt til scener i King's Landing og Red Keep. Trsteno Arboretum, et nyt sted, er Tyrells have i King's Landing. Den tredje sæson vendte også tilbage til Marokko (inklusive byen Essaouira) for at filme Daenerys 'scener i Essos. Dimmuborgir og Grjótagjá-hulen på Island blev også brugt. En scene med en levende bjørn blev filmet i Los Angeles. Produktionen brugte tre enheder (Dragon, Wolf og Raven), der blev filmet parallelt, seks instruktørgrupper, 257 medlemmer og 703 besætningsmedlemmer. Den fjerde sæson vendte tilbage til Dubrovnik og omfattede nye steder, herunder Diocletians Palads i Split, Klis-fæstningen nord for Split, Perun Quarry øst for Split, Mosor-bjergkæden og Baška Voda længere sydpå. Thingvellir National Park på Island blev brugt til slaget mellem Brienne og Hound. Den femte sæson tilføjede Sevilla, Spanien, der blev brugt til scener af Dorne og Córdoba.

Den sjette sæson, som begyndte at optage i juli 2015, vendte tilbage til Spanien og blev filmet i Navarra, Guadalajara, Sevilla, Almeria, Girona og Peniscola. Filmen vendte også tilbage til Dubrovnik, Kroatien. Optagelse af de syv episoder af sæson syv begyndte den 31. august 2016 i Titanic Studios i Belfast med andre optagelser i Island, Nordirland og mange steder i Spanien, herunder Sevilla, Cáceres, Almodovar del Rio, Santiponce, Zumaia og Bermeo. filmen fortsatte indtil slutningen af ​​februar 2017 for at sikre vintervejr nogle europæiske steder. Optagelse til sæson otte begyndte i oktober 2017 og sluttede i juli 2018. [Nye filmsteder inkluderede Moneyglass og Saintfield i Nordirland til kampscener "The Long Night".

 

Sprog

Westerosi-tegnene i Game of Thrones taler engelske britiske accenter, ofte (men ikke konsekvent) med den engelske regions accent svarende til karakterens Westerosi-region. Nordboeren Eddard Stark taler i skuespilleren Sean Beans indfødte nordlige accent, og den sydlige herre Tywin Lannister taler med en sydlig accent, mens tegn fra Dorne taler engelsk med en spansk accent. Karakterer, der er fremmede for Westeros, har ofte en ikke-britisk accent.

Selvom det almindelige sprog i Westeros er repræsenteret som engelsk, anklagede producenterne sprogforskeren David J. Peterson for at konstruere Dothraki og Valyrian sprog baseret på de få ord i romanerne. Før produktionen skrev Peterson 300 sider af Dothrakis sprogmateriale, inklusive oversættelse og ordfunktion. Dothraki og Valyrian dialog er ofte undertekster på engelsk. Det er blevet rapporteret, at disse fiktive sprog under serien blev hørt af mere end walisisk, irsk og skotsk gælisk tilsammen. Sprogindlæringsfirmaet Duolingo begyndte at tilbyde kurser i High Valyrian 2017, hvoraf 1,2 millioner mennesker tilmeldte sig mellem 2017 og 2020.

 

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn